Anul trecut, în lume, 36,7 milioane de persoane afectate de SIDA erau în viață. Mai puțin de 20 de milioane aveau acces la tratament. Dacă în majoritatea cazurilor, tratamentele funcționează și se dovedesc eficiente pentru suprimarea virusului, mii de bolnavi se confruntă cu fenomenul rezistenței, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Într-un recent raport, OMS avertizează că acest fenomen ”compromite progresul înregistrat la nivel global în materie de tratament și prevenție a infecției cu HIV”.
Potrivit anchetelor efectuate în 11 țări din Africa, Asia și America, cel puțin în 6 țări se înregistrează un nivel important al rezistenței la tratamente. Peste 10% dintre persoanele care au început tratamentul antiretroviral erau purtătoare ale unei sușe rezistente la unele dintre cele mai folosite medicamente contra acestui virus, explică OMS. În principal, este cazul Namibiei, Zimbabwe, Mexic sau Argentina.
Rezistența la tratamente apare atunci când pacienții nu fac tratamentul corect, adesea pentru că ei nu au acces constant la tratament și la asistență medicală de calitate, precizează OMS într-un comunicat. Acești pacienți se confruntă cu eșecul terapeutic.
În cazul acestora, încărcătura virală nu va fi redusă și ei pot să transmită acest virus devenit rezistent.
Singura soluție de luptă contra acestui fenomen constă în modificarea opțiunilor terapeutice, dar în țările citate, acestea sunt inaccesibile.
OMS avertizează că, dacă nu se iau măsuri și fenomenul rezistenței se accentuează, s-ar putea să înregistrăm în plus 135.000 de decese și 105.000 de noi cazuri de infecție, în următorii cinci ani,