Ochelarii electronici au fost prezentaţi la Congresul anual american de oftalmologie de la Las Vegas. Ei au fost folosiţi pentru reeducarea vizuală a unui număr de 30 de copii, toţi afectaţi de ambliopiei.
Această tulburare a vederii, din naştere, numită şi boala ochiului leneş, este frecventă şi afectează 3% din populaţia Franţei, unde aproximativ 25.000 de nou-născuţi sunt înregistraţi cu această afecţiune, în fiecare an. Obiectivul terapeutic al acestor ochelari este de a bloca vederea ochiului cu vederea mai bună pentru a forţa creierul să pună la lucru celelălt ochi, cu vederea mia slabă. Pentru aceasta, în mod curent, se foloseşte un plasture pentru a ţine acoperit ochiul mai puternic, ceea ce adesea este inestetic şi jenant pentru copil care seamnă cu un mic pirat.
Cu ochelarii electronici, această stare de inconfort este anulată, cu ajutorul unui dispozitiv programabil, ce permite ca una dintre lentile să devină opacă. De asemenea, lentilele pot fi adaptate la o corecţie, în caz de miopie asociată, de exemplu.