O tulpină de virus care provoacă răceala ar putea veni de hac cancerului de vezică urinară non-invaziv

05 Iul 2019 | scris de Andreea Vasilescu
O tulpină de virus care provoacă răceala ar putea veni de hac cancerului de vezică urinară non-invaziv

O tulpină a virusului responsabil de producerea răcelii poate infecta şi distruge celulele cancerului vezicii urinare, sugerează rezultatele unui studiu de mică amploare efectuat în Marea Britanie, citat de BBC.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Surrey a declarat că acest virus poate "revoluţiona tratamentul" pentru cancer şi poate reduce totodată riscul de recidivă.

Toate semnele de boală prezente la unul dintre pacienţii testaţi au dispărut, iar în cazul altor paisprezece bolnavi au fost observate indicii potrivit cărora celulele canceroase au fost distruse.

O organizaţie caritabilă specializată în cancerul de vezică urinară a notat că rezultatele vor fi "foarte interesante'' în cazul în care studii mai ample vor confirma aceste concluzii.

Cancerul de vezică urinară invaziv non-muscular este a zecea cea mai des întâlnită formă de cancer în Marea Britanie, cu circa 10.000 de noi cazuri diagnosticate în fiecare an.

Tratamentele actuale pentru acest tip de cancer sunt invazive sau pot provoca efecte secundare grave, toxice, notează BBC.

Totodată, după încheierea tratamentului este necesară monitorizarea constantă, costisitoare, pentru evaluarea riscului de recidivă.

În cadrul studiului, unui număr de cincisprezece pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune li s-a administrat virusul coxsackie (CVA21) printr-un cateter, cu o săptămână înainte de intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii.

Mostrele de ţesut au fost analizate după operaţie şi au fost descoperite dovezi potrivit cărora virusul atacase şi distrusese celulele canceroase din vezica urinară.

''Virusul pătrunde în celulele canceroase şi le omoară declanşând producţia unei proteine cu rol imunitar - ceea ce semnalează altor celule imunitare să vină şi să se alăture petrecerii'', a declarat conducătorul studiului, profesor Hardev Pandha de la Universitatea din Surrey şi Royal Surrey County Hospital.

Profesor Pandha a precizat că acelaşi virus a fost testat şi în cazul cancerului de piele, însă a fost pentru prima dată când a fost studiat în cadrul unor teste clinice pe pacienţi diagnosticaţi cu cancer de vezică urinară.

''Reducerea poverii tumorii şi creşterea morţii celulelor canceroase au fost observate la toţi pacienţii, iar în cazul unuia dintre ei toate semnele afecţiunii au dispărut în doar o săptămână de tratament, ceea ce a demonstrat posibila sa eficacitate'', a declarat el adăugând că ''nu au fost observate efecte secundare semnificative la niciunul dintre pacienţi". 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră