Seminţele de floarea soarelui, în topul alimentelor antistres

23 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Seminţele de floarea soarelui, în topul alimentelor antistres

1.Ciocolată. Un pătrat de ciocolată zilnic este capabil să reducă nivelul cortizolului, hormonul stresului, din sânge. De asemenea, ciocolata conţine magneziu, vitamine bogate în melatonină, antioxidanţi, elemente care au efect de relaxare, care stimulează secreţia de endorfine, hormoni care se află la originea stării de bună dispoziţie. Atenţie! Un pătrat de ciocolată, adică 20 de grame, cel mult!.

2.Pâine, paste, cartofi. Glucidele conţin triptofan, un aminoacid, precusor al serotoninei, cunoscut sub numele de hormonul fericirii. Pentru aceasta ar trebui să consumăm aproximativ 350 de mg de glucide zilnic. În concluzie, glucide, da, deoarece au efect de relaxare pe termen lung.

3.Ovăz şi germeni de grâu. Ca de alfel toate cerealele, inclusiv ovăzul şi germenii de grâu conţin triptofan şi multe fibre, fier şi vitamina B6. De aceea, cele două cereale reprezintă o alternativă la micul dejun pentru a avea toată ziua o stare de linişte.

4.Citrice. Toţi ştim că aceste fructe sunt nu numai gustoase, dar şi pline de vitamina C. Această vitamină are capacitatea de a reduce nivelul cortizolului din sânge, întărind sistemul imunitar. Dacă ne asigurăm un aport zilnic de 3 grame de vitamina C înainte de a ne confrunta cu un episod stresant, presiunea sângelui şi nivelul cortizolului se vor menţine în limite normale.

5.Căpşuni. 5 - 8 căpşuni sau o portocală: cantitatea de vitamina C oferită este identică. În plus, căpşunile conţin principii nutritive ce contribuie la scăderea hipertensiunii arteriale, simptom esenţial în cazul stărilor de stres.

6.Ardei gras. Aceste legume sunt bogate în vitaminele C, E şi A, minerale şi oligoelemente, în special potasiu (170 de mg/100 grame de ardei gras). Or, toate aceste elemente pot ţine sub control stresul zilnic.

7.Migdale. Fistic. Punctul forte îl reprezintă conţinutul în vitamina E, pe lângă alte substanţe nutritive, care întăreşte sistemuil imunitar pus, aşa cum ştim, la grea încercare de expunerea îndelungată la stări de stres. Migdalele mai conţin vitaminele din grupul B, zinc şi magneziu care au proprietatea de a calma sistemul nervos. Atenţie! Nu mai mult de un pumn de migdale sau de fistic dacă doriţi să vă păstraţi în limitele greutăţii normale.

8.Mere. Fierul şi fosforul din mere reuşesc să atenueze starea de oboseală şi de depresie. Cel puţin un măr pe zi, deoarece conţine brom, element care linişteşte sistemul nervos.

9.Banane. Aceste fructe conţin mult potasiu , care combate hipertensiunea. Şi reduce contractura musculaturii. Bananele sunt bogate în vitaminele B5 şi B6. Din seria surselor naturale de potasiu mai face parte şi avocado.

10.Seminţele de floarea soarelui. Pe stadioane e o întrecere la mâncatul de seminţe. Cu siguranţă că puţini dintre cei care practică acest sport ştiu că seminţele de floarea soarelui conţin vitamina antistres B5, care îi protejează de exploziile necontrolate când echipa preferată lîi dezamăgeşte.

Spanacul, lintea somonul, tonul , ceaiul verde şi negru, valeriana... fac parte din seria alimentelor antistres.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră