În microbiomul intestinal sunt numeroase bacterii. Acolo, cercetătorii francezi de la INRA și INSERM au descoperit un nou tip de enzime bacteriene, care s-au dovedit capabile să producă peptide cu activitate de antibiotice. Această descoperire ar putea fi folosită pentru punerea la punct a noi antibiotice, ceea ce reprezintă o veste foarte bună, în contextul unui fenomen extrem de periculos cu care ne confruntăm în prezent: rezistența la antibiotice, transmite site-ul topsante.
În acest studiu, cercetătorii au avut în vizor, bacteria Bacillus subtilis, în special, două gene ale acesteia și o enzimă cu potențial de peptidă.
Cercetătorii au reușit să descrie un nou mecanism al acestei enzime, capabil să transforme peptida într-o moleculă bioactivă (calificată epipeptidă), care reușește să inhibe foarte eficient creșterea bacteriei.
Aceste epipeptide reprezintă o nouă clasă de produse naturale care ar putea servi la apariția a noi antibiotice contra bacteriilor gram-pozitive, subliniază autorii acestui studiu, cum sunt bacillus subtilis, dar și stafilococii, enterococii sau streptococii, a căror rezistență la antibiotice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, la nivel global.