În cazul în care este necesară deplasarea este recomandat să purtăm haine groase, din materiale naturale, căciuli, mănuși, încălţăminte călduroasă şi comodă. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a le feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și se recomandă consultarea medicului.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor: nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportati pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare, neechipate corespunzător.
Locuinţele şi spaţiile alte închise trebuie să fie încălzite corespunzător şi evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care măresc riscul de intoxicații cu monoxid de carbon.
MS a reluat atenționarea către direcțiile de sănătate publică de a lua toate măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, în perioada vizată.De asemenea, MS a solicitat direcţiilor de sănătate publică să verifice stocurile de medicamente necesare pentru tratamentul pacienţilor afectaţi de temperaturile scăzute din această perioadă.
De asemenea, serviciile de ambulanță județene au fost avertizate să suplimenteze numărul de echipaje și să doteze corespunzător mașinile de intervenție, în funcţie de necesităţile din teren.