Mihaela Bilic: ”Asistăm la o explozie a bolilor autoimune, iar răul din viața noastră nu vine din mâncare, ci din…”

25 Feb 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Mihaela Bilic: ”Asistăm la o explozie a bolilor autoimune, iar răul din viața noastră nu vine din mâncare, ci din…”

Asistăm la o explozie a bolilor autoimune. Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că pentru sănătatea noastră nu e important doar ce mâncăm, ci și ce respirăm.

Nutriționista spune, într-o postare în pagina sa de Facebook, că pentru sănătatea noastră nu e important doar ce mâncăm, ci și ce respirăm.

Redăm postarea nutriţionistei Mihaela Bilic.

„Răul din viața noastră nu vine din mâncare, ci din aer
De câte ori ne îmbolnăvim sau nu ne simțim bine, primul gând care ne trece prin cap este “trebuie să fiu mai atent la alimentație, să mănânc sănătos!” Simțim nevoia să dăm vina pe ceva concret, logica minții noastre are nevoie de o relație cauză-efect, nu putem accepta că răul sau boala vin din senin.

Și ce vinovat mai bun să existe decât mâncarea, singurul element exterior pe care, vrem-nu vrem, îl introducem zilnic în organism. Mâncarea, bat-o vina, este principalul suspect pentru că pe ea o vedem, o ducem cu mâna noastră la gură. Însă, ca în orice film polițist, vinovatul se dovedește a fi întodeauna cel la care nu te gandești, pe care nu-l bagi în seamă, care trece neobservat. Și da, când vine vorba de sănătatea noastră, este important ce mâncăm, dar mult mai important este ce respirăm!

Universul în care ne desfășurăm viața pare simplu și clar dacă e privit cu ochiul liber, însă văzut printr-o lupă devine amenințător și complicat. “Dușmanii nevăzuți” era titlul unui documentar care dezvăluia lumea microscopică ce ne înconjoară, de la paraziți, acarieni, virusuri și bacterii, până la praf și mucegai.

Asistăm la o explozie a bolilor autoimune

Așa cum mâncarea trece din tubul digestiv în sânge, la fel și microorganismele din aer intră în plămâni și de acolo se împrăștie în tot corpul. Din păcate, nu percepem riscul îmbolnăvirii pe cale respiratorie, din simplu motiv că nu putem vedea cu ochiul liber acești agenți patogeni – dar asta nu înseamnă că ei nu există!!

În prezent, asistăm la o explozie a bolilor autoimune și la o escaladare dramatică a numărului de persoane care suferă de alergii, afecțiuni al căror factor declanșator rămâne de multe ori necunoscut.

Se spune că e ușor să te aperi dacă știi cine îți sunt dușmanii însă, în cazul afecțiunilor cu poartă de intrare respiratorie dușmanii sunt nevăzuți, necunoscuți și, culmea, nici măcar nu e în puterea noastră să îi eliminăm. Cum ar trebui să procedăm atunci când aerul din orașul nostru este poluat, ce ar trebui să facem atunci când ieșim pe stradă?

Dacă putem decide ce mâncare să consumăm, din păcate nu avem de ales când vine vorba de calitatea aerului pe care îl respirăm”.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră