Iată cât trebuie să mergi pe jos pentru a evita un infarct sau un atac cerebral

06 Feb 2016 | scris de Istvan Deak
Iată cât trebuie să mergi pe jos pentru a evita un infarct sau un atac cerebral

Metoda paşilor mărunţi pare să fie la propriu soluţia cea mai simplă pentru a diminua riscul de îmbolnăvire. Experţii suţin că soluţia cea mai bună este să mergem cât mai mult pe jos.

“Stilul de viaţă de astăzi este răspunsul pentru bolile pe care le vom avea peste zece ani. 10.000 de paşi pe zi este soluţia pentru diminuarea riscului de apariţie a mai multor boli”, consideră expertul citat de revista germană Focus.

Herta Maier este una dintre pacientele sale. Ea credea că respectă cu stricteţe obiectivul de 10.000 de paşi în fiecare zi.

“Nu e ceva programat, dar fac totul pe jos. Urc şi cobor scările, merg din bucătărie în baie, apoi în dormitor, apoi iar înapoi în bucătărie. Într-o zi fiul meu mi-a dat un contabilizator de paşi. Am fost şocată, când la sfârşitul zilei aparatul indica doar 857 de paşi. Sunt atâtea trepte, m-am mişcat toată ziua, am bătături la picioare şi am făcut mai puţin de 1000 de paşi”, a declarat Herta Meier.

Expertul Peter Schwarz, profesor de medicină la Universitatea din Dresda, are o explicaţie simplă pentru acest fenomen.

“Oamenii supraevaluează sistematic cât de mult se mişcă. Studiile arată că autoevaluarea este de obicei de şapte ori mai mică decât realitatea. Am realizat un studiu pe un eşantion de 1000 de persoane, iar media de mişcare pe zi a fost de 20 de minute.

Deci, timp de 23 de ore şi 40 de minute oamenii nu se deplasau. Cele 20 de minute sunt de obicei acelea în care ne deplasăm din punctul A în B, din bucătărie în baie, din locuinţă la maşină şi de acolo la birou. 20 de minute înseamnă 2700 de pasi, asta într-un scenariu optimist”, susţine expertul.

El atrage atenţia că sub 5000 de paşi pe zi înseamnă deja un stil de viaţă inactiv.

“2700 de pasi pe zi este foarte puţin. Corpul nostru este pregătit să parcurgă zilnic 10.000 de paşi. Chiar şi 40.000 nu ar fi o problemă. Un stil de viaţă inactiv este otravă pentru sănătatea noastră. Ne diminuează calitatea vieţii şi de obicei o şi scurtează”, adaugă Schwarz.

El lansează şi câteva recomandări ieşite din comun.

10.000 de paşi în fiecare zi reduc cu 50% riscul de apariţie a Alzheimerului şi cu 40% pe cel al depresiei, in comparaţie cu persoanele care adună mai puţin de 5000 de paşi într-o zi.

Fiecare 2000 de paşi diminuează cu 14% un posibil infarct sau atac cerebral


Fiecare 1000 de paşi diminuează nivelul glicemiei atât de puternic, încât în cadrul unei terapii efectul ar fi atins doar de două medicamente standard împotriva diabetului.
Chiar şi în cazul diferitelor forme de cancer (mai puţin cel osos şi leucemie), tumora apare mult mai rar în rândul celor care merg mult pe jos.
„Un stil de viaţă activ poate avea şi alte efecte benefice. Cine aleargă mult are o circulaţie bună a sângelui în creier, deci elimină multă endorfină. Încrederea în sine creşte, starea sa este pozitivă, iar senzaţia de fericire este în creştere“, consideră Schwarz.

Conform expertului, 10.000 de paşi înseamnă 6,5 kilometri parcurşi pe jos sau 14 kilometri parcurşi cu bicicleta.
“Noile aplicaţii de telefonie mobilă indică exact cât ne mişcăm şi ne ajută să devenim mai activi. Oamenii trebuie să îşi schimbe programul în aşa fel încât să asigure prezenţa celor 10.000 de paşi. Asta îi va ajuta şi să se menţină în formă, dar în cazul bărbaţilor şi să scape de grăsimile periculoase din zona burţii. Degeaba le spun pacienţilor de implicaţiile pozitive asupra sănătăţii, ei sunt mai mult interesaţi de posibilitatea de a slăbi”, a încheiat expertul german.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră