Medicamentul cu anticorpi pentru Covid-19 dezvoltat de compania farmaceutică americană Eli Lilly nu are efect la pacienții spitalizați cu forme severe de boală.
Anunțul a fost făcut luni de compania americană, care a prezentat date intermediare din studiile clinice în curs de desfășurare, relatează 360medical.ro.
Totuși, reprezentanții companiei consideră în continuare că medicamentul are efecte benefice dacă este administrat pacienților în primele faze ale bolii.
Studiul clinic în care este testat medicamentul cu anticorpi al Eli Lilly, numit bamlanivimab, este organizat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), o organizație publică din cadrul Institutului Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite.
Studiul clinic a fost suspendat acum două săptămâni din cauza unor îngrijorări potențiale privind siguranța. Potrivit NIAID, în grupul care a primit tratamentul cu anticorpi s-a observat o stare clinică diferită de cea a pacienților care au primit placebo, ceea ce automat a declanșat o procedură de evaluare a siguranței de către un grup d experți independenți.
Totuși, Eli Lilly a precizat luni că diferența dintre cele două grupuri de pacienți în ceea ce privește siguranța nu este semnificativă și că recomandarea de a suspenda administrarea bamlanivimab se referă doar la pacienții cu formse severe de Covid-19, la care medicamentul nu are efect semnificativ.
Dr. Eric Topol de la cripps Research Institute consideră că suspendarea studiului clinic arată că momentul administrării anticorpilor monoclonali, care ar trebui să fie într-o fază precoce a bolii, este foarte important pentru un eventual efect benefic al tratamentului, potrivit The New York Times.
Anunțul vine în condițiile în care Eli Lilly au depus, în 7 octombrie, o solicitare de aprobare de urgență în SUA a tratamentului cu anticorpi pentru Covid-19.
Anterior, Eli Lilly a prezentat primele rezultate preliminare ale studiilor clinice, care sugerau că medicamentul său cu anticorpi pentru tratamentul Covid-19 a obținut rezultate pozitive.
Astfel, medicamentul a redus nevoia de spitalizare și rata de internare la terapie intensivă a pacienților cu Covid-19.
Potrivirt datelor prezentate de companie, studiul a inclus 302 pacienți tratați cu 3 doze diferite ale medicamentului, din care 5 (sau 1,7%) au fost spitalizați sau internați la terapie intensivă.
În grupul placebo, 9 din cei 150 de pacienți cu Covid-19 (sau 6%) au necesitat spitalizare sau internare la terapie intensivă.
Cele mai bune rezultate s-au obținut cu doza medie, de 2.800 de miligrame, la care s-a atins ținta fixată pentru studiul clinic, privind concentrația virală detectată la 11 zile după primirea tratamentului comparativ cu grupul placebo. În cadrul studiului nu s-au identificat reacții adverse grave și nu a existat niciun deces.
Compania a precizat că cele mai multe internări în spital s-au înregistrat în rândul pacienților cu Covid-19 care aveau factori de risc precum obezitatea sau vârsta înaintată.