Și după 9 luni de pandemie sunt nelămuriri legate de eficiența unor tratamente prescrise bolnavilor de Covid. La noi în țară sunt păstrate în protocol două dintre cele controversate în urma unor studii: hidroxiclorochina și Kaletra. Se recomandă în cazuri excepționale, dar specialiștii unui puternic ONG internațional susțin că indicația îi poate încurca mai mult pe medici.
Hidroxiclorochina și Kaletra sunt în protocolul de tratament pentru COVID-19, deși studii importante arată că nu aduc vreun beneficiu, susține medicul Cristian Băicuș, profesor al Facultății de Medicină din București.
Protocolul de tratatment pentru COVID-19 adoptat de Ministerul Sănătății a fost pus la punct de peste 40 de specialiști din comisiile de boli infecțioase, pneumologie și cardiologie.
Medicul Virgil Musta este unul dintre aceștia. În opinia sa, cele două medicamente controversate trebuie folosite doar în cazuri excepționale, însă decizia îi aparține medicului curant.
Profesorul Băicuș consideră că protocolul de tratament COVID ar fi trebuit asumat explicit de specialiștii care l-au elaborat.
În străinătate, astfel de ghiduri sunt întotdeauna semnate.
Ministerul Sănătății a scos Kaletra și hidroxiclorochina din tratamentul bolnavilor de COVID 19 la mai bine de o lună de la momentul în care mai multe studii internaționale arătau că acestea sunt ineficiente.