“Înseamnă că nu este riscul să se prăbuşească brusc la cutremur, dar, cu siguranţă, va suferi daune majore. Suntem foarte aproape de clasa întâi de risc seismic, daunele nu pot fi cuantificate. Problema este la altă expertiză făcută în funcţie de caracteristicile la cutremur ale clădirii proiectate în 1960. La vremea aceea, nu ne temeam de cutremure de gradul 6, ne temeam de cutremure de gradul 5. Expertiza spune că, la cutremurul pentru care a fost proiectată clădirea, aceasta nu o să cadă direct. Noi nu pe acela îl aşteptăm. În al doilea rând, expertiza porneşte de la faptul că această clădire ar fi goală. Or, între 1990 şi 2016, această clădire s-a umplut de aparatură. Considerăm în continuare că este o clădire cu risc seismic major şi că trebuie avută în vedere o nouă construcţie pentru institut, care sperăm ca, în următorii cinci ani, să fie finalizată, a explicat prof. dr. Bubenek.
Ultima discuţie avută pe această temă a fost în octombrie, când în şedinţa de guvern de la vremea respectivă, IUBcv „CC Iliescu” reprezenta o prioritate.
Potrivit studiului de fezabilitate din 2006, costul noii clădiri şi al echipamentul ar fi de aproximativ 90 de milioane de euro. Fără echipament, costul se înjumătăţeşte.
La ora actuală, Institutul “CC Iliescu” are 580 de angajaţi, 325 de paturi ocupate. În plus, zilnic, în această unitate medicală specială sunt cam 2.000 de vizitatori. Probabil, în institut, sunt în orice clipă peste 1.500 de persoane, iar împreună cu Institutul Clinic Fundeni, cam 3000 de oameni se perindă pe aici, spune prof. dr. Şerban Bubenek.