Jumătate din persoanele care au suferit un infarct nu prezintă simptome, dar urmările pot fi grave

02 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Jumătate din persoanele care au suferit un infarct nu prezintă simptome, dar urmările pot fi grave

Infarctul tăcut este bine cunoscut, dar gravitatea acestuia a fost evidențiată de o echipă de specialiști americani de la Wake Forest Baptist Medical Center, anunță site-ul passionSante.

Aproximativ 100.00 de persoane au fost monitorizate timp de 20 de ani în cadrul unui studiu privind ateroscleroza. Aceste persoane au efectuat diferite examene și analize, printre care, periodic, electrocardiogramă.

Cercetătorii au observat că printre persoanele care au suferit un infarct miocardic, jumătate dintre acestea nu au prezentat nici un simptom. Infarctul a fost, totuși, depistat, ulterior, prin electrocardiogramă.

Simptomul tipic pentru infractul miocardic este durerea în zona pieptului. Totuși, acest simptom nu este prezent în toate cazurile de infarct. Printre simptomele prevestitoare ale infarctului mai sunt: problemele de respirație, transpirație, vărsături și furnicături în membre. 

Infarctul chiar dacă este tăcut, fără simptome, nu este lipsit de riscuri chiar foarte mari, inclusiv riscul unei noi crize cardiace, adesea cu consecințe dramatice. 

Problema este că și medicul, și pacientul ignoră faptul că este vorba de un infarct miocardic. Mai grav este că pacientul nu beneficiază de tratamentul specific, respectiv tratamentul de prevenție secundară, care constă în special din medicamente și o echilibrare a stilului de viață: renunțarea la fumat, evitarea sedentarismului și alimentația sănătoasă. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră