Aproape 90% dintre femei nu au au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine, evidenţiază primul şi cel mai cuprinzător studiu privind afecţiunile oncologice la femei, realizat în ţara noastră.
Din perspectiva medicilor, avantajele programelor de screening sunt evidente, peste 89% dintre medicii ginecologi și medicii de familie recomandând femeilor investigații pentru depistarea precoce a cancerelor. În acelaṣi timp însă, 63% dintre medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor tipuri de cancer. Medicii de familie consideră lipsa gratuităţii drept principalul motiv pentru care româncele evită efectuarea acestor investigații medicale. De asemenea, medicii susțin că fondurile insuficiente și lipsa unei promovări solide a importanței prevenției duc la descoperirea acestor boli în stadii avansate.
Din perspectiva femeilor, 52% dintre participantele la studiu nu ṣtiu ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient a cancerelor. Mai mult, aproape 90% dintre acestea nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine.
Din perspectiva pacientelor, traseul prin sistemul medical este îngreunat de lipsa unor etape precise, care trebuie urmate odată iniţiat procesul, precum și de dificultatea realizării investigațiilor, care trebuie realizate în centre diferite și momente diferite. În Uniunea Europeană, doar trei ţări, printre care şi România, nu au un program naţional de screening pentru cancerul de sân, rata mortalităţii fiind cu 25% mai mare comparativ cu restul UE. În schimb, potrivit studiului, 87% dintre femei şi 25% dintre medici nu cunosc faptul că există un program gratuit de screening pentru cancerul de col uterin.