Doctor Alexandra Neagu subliniază că este o dublă premieră . Este cel mai mic pacient cu implant cohlear bilateral din ţara noastră. În 2013, tot la Spitalul Marie Curie a fost înregistrată o intervenţie similară în cazul unui copil de 11 luni.
În plus, este primul copil care beneficiază de implant cohlear bilateral decontat integral prin programul naţional de audiologie. Până acum, dacă un copil avea nevoie de implant cohlear bilateral, unul era decontat prin asigurările de sănătate şi unul era suportat de părinţi. Costul unui implant cohlear bilateral este de aproximativ 25.000 de euro, în cazul acestei fetiţe, ajungând la 50.000 de euro.
Screening auditiv la nou-născuţi
Când fetiţa avea trei luni, doctorul Alexandra Neagu a diagnosticat-o cu hipoacuzie bilaterală profundă.
Datorită testării auditive, diagnosticării precoce și implantului de la Cochlear, fetița de nouă luni va avea acum o șansă la o viață normală și va auzi aproape ca un copil normal", spune dr. Neagu.
De altfel, dr. Alexandra Neagu insistă asupra necesităţii screeningului auditiv al nou-născuţilor pentru depistarea celor care au probleme de auz. „Această fetiţă a fost depistată prin screeningul auditiv efectuat imediat după naștere și a beneficiat de un diagnostic audiologic la vârsta de trei luni și de o intervenție terapeutică precoce prin protezare auditivă la vârsta de patru luni, urmată de implantarea cohleară bilaterală la vârsta de nouă luni", explică dr. Neagu.
Potrivit dr. Neagu, în ţara noastră, la 1.000 de nou-născuţi, 2-3 vin pe lume cu hipoacuzie. De aceea, screeningul auditiv al nou-născuţilor este esenţial pentru salvarea lor prin protezare sau acest tip de implant. Din păcate, screeningul nu se prea face, cererea de implanturi este mult mai mare, comparativ cu numărul celor decontate prin asigurările de sănătate. „Din ceea ce avem, mai întâi asigurăm fiecărui copil un implant şi, dacă ne mai rămân, le folosim în cazul copiilor care au nevoie de dublu implant”. În plus, avem un deficit de medici specialişti în acest tip de intervenţii, Spitalul Marie Curie având şansa să aibă doi dintre cei mai prestigioşi specialişti ORL pentru copii din ţară.
Va auzi aproape ca orice copil normal
Implantul cohlear funcționează după următorul mecanism: microfonul procesorului preia sunetele și le transformă în informație digitală. Această informație este transmisă prin antena externă la implantul aflat sub piele. Implantul convertește informația în impulsuri electrice care se transmit electrozilor aflați în cohlee. Electrozii implantului stimulează nervul auditiv care transmite impulsurile la creier care le interpretează ca sunet.
La externare, după numai o săptămână, de la implantare, fetiţa a fost evaluată şi rezultatele sunt încurajatoare. "Procesorul extern va fi montat peste o lună, iar din acel moment sugarul va urma o scurtă perioadă de acomodare, după care va auzi aproape la fel ca orice copil normal, explică dr. Neagu. De altfel, mama fetiţei, Alina Savu a scris pe facebook, referindu-se la dr.Alexandra Neagu şi conf. dr. Cristian Gheorghe, că “Dumnezeu a trimis acești îngeri pe pământ deghizați în doctori. Cum ar putea fi altfel posibilă o așa minune, prima reușită la nouă luni, în România?!"