Imunizarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani din UE cu vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea începe în iunie

30 Apr 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Imunizarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani din UE cu vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea începe în iunie

Companiile Pfizer și BioNTech vor depune săptămâna viitoare o solicitate de extindere a indicației terapeutice pentru vaccinul dezvoltat împotriva COVID-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, iar imunizarea acestei grupe de vârstă ar putea începe în luna iunie. 

Anunțul a fost făcut de Ugur Șahin, directorul general al BioNTech, compania biofarmaceutică germană care a dezvoltat vaccinul bazat pe tehnologia ARN mesager, într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, scrie dw.com.

La finalul lunii martie, Pfizer și BioNTech au prezentat public rezultatele unui studiu clinic care a inclus 2.260 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

Tinerii au fost împărțiți în două grupuri: una în care s-a administrat vaccinul împotriva Covid-19 și celălalt în care s-a administrat placebo.

În grupul placebo s-au înregistrat 18 cazuri de Covid-19, în timp ce în grupul vaccinat nu s-a raportat niciun caz de infecție – ceea ce înseamnă o rată de eficacitate de 100%.

Ulterior, la începutul lunii aprilie, BioNTech și Pfizer au solicitat extinderea indicației terapeutice pentru grupa de vârstă 12-15 ani în SUA, urmând ca săptămâna viitoare să fie depusă solicitare și pentru stateme din UE, la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Vaccinul Pfizer/BioNTech este deja autorizat pentru a fi administrat persoanelor cu vârsta de cel puțin 16 ani, iar cele două companii speră ca serul să fie autorizat și pentru grupa de vârstă 12-15 ani până la debutul noului an școlar, în toamna acestui an.

Vaccinul a fost bine tolerat, reacțiile adverse fiind similare celor înregistrate la grupa de vârstă 16-25 de ani în studiul clinic pe baza căruia vaccinul a fost autorizat la finalul anului trecut.

Recent, Pfizer și BioNTech au demarat un studiu clinic în care testează vaccinul împotriva Covid-19 și la copiii mai mici, cu vârsta între 6 luni și 11 ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră