ATENȚIE! Regimul bogat în proteine poate fi la originea respirației urât mirositoare

17 Mai 2015
ATENȚIE! Regimul bogat în proteine poate fi la originea respirației urât mirositoare
 Halena sau halitoza, respiratia urat mirositoare, are multiple cauze. Iata cateva dintre acestea explicate de specialisti

1. Gingivita este o inflamare a gingiei din cauza prezentei unor bacterii care se infiltreaza in osul de la nivelul radacinii dintelui, distrugandu-l. Daca nu este tratata, gingivita se poate transforma in parodontita. In acest caz, gingiile sunt sever afectate si dintii pot cadea. Bacteriile stagnante in gingiile afectate si neeliminate sunt la originea mirosurilor urate ale gurii. Aceste bacterii pot stagna si pe limba.

2. O carie sau un abces dentar pot, de asemenea, sa degaje mirosuri urate. De asemenea, trebuie sa stim ca si golul lasat dupa o extractie dentrara se poate transforma intr-un cuib de bacterii care raspandesc mirosuri urate.

3. Acelasi efect neplacut il pot avea protezele dentare care nu sunt intretinute corespunzator, care sunt pastrate in gura inclusiv in timpul noptii. In proteze se pot forma nise foarte primitoare pentru aceste bacterii.

4. Cand valva dintre stomac si esofag nu functioneaza corect, acidul din stomac (folosit la digestie) urca, atunci cand stam in pozitia culcat, in timpul noptii, de-a lungul tubului digestiv pana in gura, degajand un miros neplacut.

5. Uneori, la originea halenei pot fi amigdalele. La pacientii tineri intre 20 si 30 de ani, pe amigdalele apar niste cripte in care se cuibaresc germeni sau resturi alimentare. Se declanseaza un proces de fermentare, formandu-se o pasta albicioasa, cu miros neplacut.

6. In aparitia halenei sunt implicate si unele tratamente cum sunt cele cu antihistaminice, anidepresive, antipsihotice si antihipertensive cu actiune asupra sistemului nervos parasimpatic, care comanda glandele salivare. Saliva bogata in substante antibacteriene nu iriga suficient gura si bacteriile se inmultesc, degajand mirosuri fetide.

7. Un ficat mai capricios, mese copioase, o perioada indelungata de oboseala pot provoca o halitoza generata de absorbtia unor alimente ce contin azot. Este cazul proteinelor. In general, azotul este eliminat de ficat si rinichi. Dar daca ficatul nu este sanatos, aceasta eliminare nu are loc. Azotul urca in stomac si se degaja prin cavitatea bucala.

8. In cazul femeilor, inainte de ciclu, apar o serie de modificari hormonale  asociate cu o secretie mai mare de placa dentara, care favorizeaza inmultirea bacteriilor. Aceast modificare hormonala influenteaza flora intestinala si incarca respiratia cu mirosuri neplacute.

9. Atentie! Regimul bazat pe proteine, bogat in carne, peste, lactate, oua este aproape lipsit de glucide. In absenta glucidelor, corpul va folosi intens grasimile si va elibera in sange deseuri numite corpi cetonici. Acestia sunt extrem de volatili si se degaja in caile respiratorii, emanand un miros urat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră