Focarul de variolă a maimuței prezintă un „risc real” pentru sănătatea publică, a declarat OMS

16 Iun 2022
Focarul de variolă a maimuței prezintă un „risc real” pentru sănătatea publică, a declarat OMS

Dr. Hans Kluge, directorul organizației pentru Europa, a spus că cu cât virusul a circulat mai mult, cu atât va fi mai largă acoperirea acestuia, scrie NewYorkTimes

Înaltul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății din Europa a cerut miercuri autorităților și grupurilor civice să ia măsuri urgente pentru a controla cazurile în creștere rapidă de variola a maimuței, despre care a spus că reprezintă un risc real pentru sănătatea publică.

Europa a devenit epicentrul unui focar de variolă a maimuței, cu peste 1.500 de cazuri identificate în 25 de țări europene, care reprezintă 85% din cazurile globale, a declarat oficialul, dr. Hans Kluge, directorul OMS pentru regiunea sa europeană. o conferință de presă.

OMS își va convoca comitetul de urgență la Geneva săptămâna viitoare, a adăugat dr. Kluge, pentru a determina dacă focarul constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional, o declarație oficială care solicită un răspuns coordonat între țări.

„Amploarea acestui focar prezintă un risc real”, a spus dr. Kluge. „Cu cât virusul circulă mai mult, cu atât mai mult își va extinde raza de acțiune și cu atât va fi mai puternică acțiunea bolii în țările neendemice.”

Variola de maimuță este o infecție virală endemică în Africa de Vest, dar acum s-a răspândit în 39 de țări, inclusiv 32 care nu au nicio experiență anterioară, a declarat reporterilor, marți, directorul OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Țările din afara Africii și Europei care au identificat cazuri de variola maimuțelor includ Australia, Brazilia, Canada, Israel și Statele Unite.

Infecțiile rezultă în principal din contactul fizic apropiat și afectează în principal bărbații care fac sex cu bărbați, dar se pot răspândi și prin picături respiratorii în contact prelungit față în față, a declarat Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. conferința de presă de miercuri. Cazuri de variolă a maimuței au fost găsite și în rândul membrilor apropiați ai familiei, dar riscurile de transmitere în rândul populației generale, a spus dr. Ammon, au fost „destul de scăzute”.

Variola maimuță nu este atașată niciunui grup social, a spus dr. Kluge, avertizând că stigmatizarea virusului ca boală homosexuală ar submina eforturile de a dezvolta un răspuns eficient de sănătate publică, așa cum a făcut-o în combaterea HIV și SIDA.

OMS a înregistrat 27 de decese din cauza bolii în Africa în acest an, dar niciunul în Europa. Infecțiile sunt în mare parte ușoare și nu necesită spitalizare, dar și persoanele care sunt în contact strâns cu cei infectați cu virusul ar trebui să se izoleze timp de 21 de zile.

Dr. Kluge și-a repetat temerile că răspândirea variolei maimuței s-ar putea accelera în lunile de vară în Europa, când vor avea loc sute de evenimente Pride, festivaluri de muzică și alte adunări în masă, dar a spus că variola maimuței nu este un motiv pentru a anula evenimentele. Adunările au oferit o oportunitate valoroasă de a crește gradul de conștientizare a bolii, a spus el, îndemnând organizatorii de evenimente, comunitățile locale și aplicațiile de întâlniri să ofere mesaje clare despre cum să prevenim sau să tratați boala.

Dr. Kluge a cerut măsuri urgente din partea țărilor europene pentru a extinde supravegherea, testarea diagnostică și secvențierea genetică și urmărirea contactelor și a partenerilor sexuali ai persoanelor infectate. OMS a eliberat fonduri de urgență pentru a consolida capacitatea laboratoarelor de identificare a virusului variolei maimuțelor în țările care nu aveau acesta, a spus el.

Experții în sănătate spun că este puțin probabil ca variola maimuțelor să creeze un scenariu pandemic similar cu cel al coronavirusului . În timp ce Covid-19 este un mic virus ARN care se poate răspândi prin aerosoli, monkeypox este un virus ADN mai mare care se transmite mai ales prin contact fizic apropiat și are o rată de mutație mult mai mică decât virusurile ARN.

Dar vaccinarea în masă nu este recomandată, a spus dr. Kluge, urmând comentariilor doctorului Tedros de marți, și el a subliniat îngrijorarea că țările bogate vor repeta greșelile pandemiei de Covid-19 și vor monopoliza rapid stocurile limitate de vaccin.

Dr. Tedros a spus că OMS lucrează cu statele membre pentru a dezvolta o inițiativă care să asigure un acces mai echitabil, dar, potrivit dr. Kluge, „observăm deja o grabă în unele părți pentru a le achiziționa și stoca”.

OMS lucrează, de asemenea, cu experți pentru a veni cât mai curând posibil cu un alt nume pentru variola maimuței și boala pe care o produce, a spus dr. Tedros marți.

Numele actual este „înșelător și stigmatizator”, a declarat Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al OMS, miercuri. Cercetările preliminare indică posibilitatea transmiterii nedetectate de la om la om timp de câțiva ani, dar numele existent, a spus el, ar putea încuraja credința eronată că oamenii nu sunt susceptibili la infecție decât dacă sunt expuși prin contactul cu Africa sau animalele asociate cu aceasta. .

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră