Înțelegerea felului în care nutrienții afectează microbiomul intestinal și mitocondriile ar putea să ne ajute la determinarea ingredientelor care merită să fie adăugate în dietă și a celor care trebuie diminuate.
În intestinul gros, bacteriile transformă nutrienții bioactivi nedigerați în semnale biochimice, stimulând hormonii intestinali să încetinească digestia. Aceste semnale reglează, de asemenea, sistemul imunitar și controlează ce proporție din energia organismului se duce către inflamație și combaterea infecțiilor și ce proporție către cogniție, influențând apetitul și starea de spirit.
„Semnalele biochimice ale microbiomului reglează, de asemenea, creșterea și funcționarea mitocondriilor, care produc energie în multe tipuri de celule, inclusiv în cele din grăsime, mușchi, inimă și creier. Atunci când, din cauza alimentației ultra-procesate, aceste semnale lipsesc, mitocondriile nu mai funcționează atât de bine, iar dereglarea acestora a fost legată de obezitate, diabet, boala Alzheimer, de tulburări de dispoziție și cancer. O înțelegere mai bună a modului în care dieta poate să îmbunătățească funcționarea axei microbiom – mitocondrii ar putea reprezenta o modalitate de reducere a presiunii cauzate de bolile cronice”, spune Christopher Damman, Profesor asociat de Gastroenterologie la Universitatea din Washington.
O alegere bună este mâncarea fermentată. Fermentarea reprezintă varianta naturii de a procesa, creând alimente cu conservanți naturali, arome și vitamine. Cercetări recente sugerează că alimentele fermentate pot îmbunătăți diversitatea microbiomului intestinal și pot atenua inflamația sistemică.
Determinarea nutrienților bioactivi care contribuie la apariția bolii poate ajuta persoanele și instituțiile să dezvolte diete și alimente personalizate pentru diferite afecțiuni, constrângeri de natură economică și preferințe ale gustului. Poate ajuta, de asemenea, la obținerea unui efect crescut al nutrienților în mod convenabil, accesibil și familiar pentru papilele gustative.