Oboseală, febră, dureri... Sunt simptome, efecte nedorite, de care se plâng unele persoane după ce s-au vaccinat contra gripei. Pentru a înţelege mai bine cauzele acestor reacţii, cercetătorii în imunologie de la King's College din Londra s-au interesat în privinţa administrării vaccinului. Astfel, ei au evaluat reacţiile sistemului imun în cazul a 178 de participanţi cu vârste între 18 şi 65 de ani cu o stare bună de sănătate înainte de injectarea vaccinului contra gripei A (H1N1) din 2009, conţinând un adjuvant. Studiul a fost publicat în revista Nature Immunology.
Vaccinul modifică circulaţia globulelor albe
După 24 de ore de la injectarea acestui vaccin, cercetătorii au înregistrat modificări în frecvenţa circulaţiei limfocitelor, globule albe ce au un rol primoridial în funcţionarea sistemului imun al organismului. De asemenea, cercetătorii au mai observat modificări în privinţa genelor şi variaţii ale nivelului lor proteic.
Vârsta pare să aibă un rol în aceste reacţii, deoarece răspunsul biologic la vaccin este în mod semnificativ diferit la subiecţii cu vârste peste 35 de ani. Studiem mecanismele prin care limfocitele sunt activate în 24 de ore după vaccinare, atunci când aceste celule ale sistemului imun ar trebui să intre în acţiune abia după 5-7 zile de la injectare, potrivit manualelor, spune Adrian Hayday, autorul principal al studiului pentru AFP. Potrivit acestuia, aceste informaţii pot fi folosite pentru îmbunătăţirea formulei vaccinului.
Din totalul participanţilor la studiu, 20% au declarat că au avut reacţii nedorite, care au dispărut după 1- 7 zile. La aceste persoane, cercetătorii au remarcat un profil biologic atipic pre-existent vaccinării. Acest profil ar putea fi reperat printr-o simplă analiză a sângelui. Astfel, ar putea fi anticipate efectele nedorite legate de o reacţie exacerbată a sistemului imun după injectarea unui vaccin de acest tip, spun autorii acestui studiu.