Un bărbat în vârstă de 35 de ani, în stare vegetativă de 15 ani, a dat semne de conștiență minimă, după stimularea electrică a nervului vag, transmite franceinfo.
O echipă de cercetători de la Institutul de Științe Cognitive – Marc Jeannerod din Bron (Franța) a efectuat un experiment pe un pacient în vârstă de 35 de ani, aflat în comă de 15 ani. Pacientului i-au fost administrate, timp de o lună, semnale electrice pentru a stimula nervul vag, care la rândul lui a activat cortexul cerebral. Rezultatele au fost publicate în revista Current Biology, în data de 25 septembrie.
Creierul pacientului era foarte afectat în urma unui traumatism cranian cauzat de un accident rutier. Activitatea cerebrală era foarte restrânsă, explică Angela Sirigu, cercetător la Institut des sciences congnitives – Marc Jeannerod. Comparația între înainte și după tratamentul nervului vag este cu adevărat semnificativă, chiar dacă suntem la începutul acestei cercetători. Alți trei pacienți vor fi studiați în urma deciziei comitetului de etică în lunile următoare. Am ales pacienți cu diagnostic foarte rezervat, subliniază Angela Sirigu.
Pentru profesorul Steven Laureys, aflat în fruntea Coma Science Groupe din Liege – Belgia, acest studiu este dătător de speranță, dar trebuie să fim atenți să nu dăm speranțe false, deoarece este încă prea devreme pentru a generaliza rezultatele, avertizează acesta.
Cercetătorii au stimulat nervul vag printr-un dispozitiv implantat în pieptul pacientului. Impulsurile electrice sunt trimise către nervul vag care leagă creierul de celelalte organe majore ale corpului. Stimularea nervului vag este folosită deja pe mii de pacienți afectați de epilepsie farmaco-rezistentă, precizează prof. Laureys.
După o lună de stimulare nervoasă, pacientul a prezentat ameliorări semnificative ale atenției, mișcare și activitate cerebrală, potrivit autorilor acestui experiment. Pacientul a început să răspundă la cereri simple, cum ar fi urmărirea unui obiect cu privirea și mișcări ale capului. De asemenea, el pare mai prezent și capabil să fie treaz atunci când terapeutul îi citește o carte. El a reacționat la stimuli: deschidea ochii mari atunci când examinatorul își apropia sau lipea fața de a lui și asta într-un mod care nu a mai fost observat la pacient de mulți ani.
Totuși, tratamentul nu i-a permis să-și redobândească starea de conștiență.Pentru profesorul Laureys, este vorba de o trecere de la starea de veghe fără răspuns la o stare de conștiență minimă. Pacientul are ochii larg deschiși și mișcări reflexe, dar nu poate să răspundă la comandă, precizează profesorul Laureys. Scanările cerebrale au arătat îmbunătățiri în zone ale creierului implicate în mișcare, senzație și conștiență în privința mediului înconjurător.
Pentru dr. Hermann, neurolog la Institutul creierului și măduvei spinării (ICM), acest studiu reprezintă un semnal pozitiv, deoarece în mod normal pacienții aflați în stare vegetativă de mai mulți ani nu prezintă semne de conștiență minimă. Totuși, stimularea electrică nu funcționează decât la unii pacienți și chirurgia este o metodă invazivă care prezintă riscuri mari, explică dr. Hermann. În plus, studiul este realizat pe un singur pacient, motiv pentru care deocamdată nu se pot trage concluzii. Obiectivul acestui studiu este de a îmbunătăți starea pacienților aflați în comă astfel încât ei să poată participa la decizia procesului terapeutic, spune dr. Hermann.
Angela Sirigu, autor al studiului, subliniază că pentru om, capacitatea de a decide este una dintre facultățile cele mai înalte. În plus, dacă rezultatele se confirmă, beneficiile vor fi enorme și mai vizibile în cazul pacienților care deja sunt într-o stare de conștiență minimă, menționează Angela Sirigu.