Doctorul Adrian Stănculea: Medicii sub control judiciar ar fi venit în sala de operaţie, dar nu au îndrăznit, căci nu se puteau pune cu justiţia!

16 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Doctorul Adrian Stănculea: Medicii sub control judiciar ar fi venit în sala de operaţie, dar nu au îndrăznit, căci nu se puteau pune cu justiţia!

 

Numărul pacienţilor, numărul medicilor

În noaptea tragediei de la clubul colectiv, medicul Stănculea era plecat din Bucureşti. Doi anestezişti erau de gardă, la care s-a adăugat al treilea venit de acasă. În acea noapte, au fost efectuate 22 de anestezii. Iniţial, la venire, pacienţii au fost spălaţi, evaluaţi şi li s-au efectuat nişte incizii, dacă era cazul, acolo unde erau arsuri circulare. Acestea sunt operaţii, cum le spune doctorul Stănculea, mai uşoare.

Două-trei zile, s-au efectuat operaţii laborioase. În medie, în fiecare zi au fost efectuate între 7 şi 13 intervenţii chirurgicale majore. Nu au fost operaţii de rutină, deşi la Spitalul de Arşi sunt transportate persoane rănite în accidente colective din Bucureşi, dar şi din orice colţ al ţării. Aici, au fost aduşi mineri de la exploziile de la Petrila, de la Sighetul Marmaţiei...

În celelalte accidente colective, erau 2-3 pacienţi în stare gravă şi 15 în stare uşoară. De această dată, au aduşi 36, din care 28 au fost internaţi: 14 pacienţi în stare gravă şi alţi 14 într-o stare mai bună. Numărul mare al pacienţilor în stare gravă a făcut diferenţa faţă de celelalte accidente colective. Dar la Spitalul de Arşi, fiecare ştie, în fiecare moment, ce are de făcut.

Doctorul Stănculea vorbeşte despre acest accident fără emoţie. „Aici emoţia este un lux”, precizează acesta. La Spitalul de Arşi, în noaptea tragediei erau 3 medici anestezişti şi câţiva chirurgi plasticieni. „Din terapie intensivă am fost doar atâţia, pentru că avem 2 colegi suspendaţi de organele juridice pentru că, vezi Doamne, aşa au decis după scandalul de anul trecut. Ei ar fi vrut să vină la spital, dar, fiind sub control judiciar, care le interzice să se apropie de un spital de stat, nimeni n-a îndrăznit. Ei m-au întrebat ce să facă şi le-am spus că nu trebuie să rişte pentru că nu te poţi pune cu justiţia. Vă daţi seama că eu mi-aş fi dorit să fie alături de noi, pentru că sunt oameni cu foarte mare experienţă şi pentru că ar fi putut să ne degreveze pe noi ceilalţi. Astfel, în loc să stăm noi în spital câte două zile, am fi stat mai puţin”, povesteşte cu mâhnire medicul Stănculea.

La ora actuală, în singurul Spital specializat pe arsuri din România sunt 3 medici anestezişti şi 18 chirurgi, faţă de 5 anestezişti şi 25 chirurgi, câţi erau înainte de scandalul de la această unitate medicală din aprilie 2014.

 

Tinereţe şi curăţenie

 

Toţi medicii de la Spitalul de Arşi au fost impresionaţi de tinereţea şi curăţenia răniţilor din noaptea tragediei. Pentru că, aşa cum spune medicul Stănculea, la Spitalul de Arşi, vin, de regulă, pacienţi din categorii speciale. Sunt oameni ai străzii, din familii foarte sărace, oameni care îşi dau foc în momente critice. Într-un cuvânt, „oameni neajutaţi de soartă”. Aşa sunt numiţi aceşti nefericiţi de medicii de la Spitalul de Arşi.

Dar răniţii în tragedia de la clubul colectiv erau alt ceva. Şi ei, şi aparţinătorii lor.

Medicul Stănculea a fost impresionat de întrebările pe care i le puneau aparţinătorii. Întrebări precise, clare, la obiect. Medicul Stănculea este unul dintre cei care şi-a asumat comunicarea cu aparţinătorii răniţilor. „Le explicam situaţia, gravitatea arsurilor şi a celor de căi aeriene. Unde s-a putut li s-a permis vizitarea pacientului. A fost o misiune extrem de obositoare, uneori mai stresantă ca operaţia în sine.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră