Dispozitiv conectat la smartphone, care depistează bolile cardiace

16 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Dispozitiv conectat la smartphone, care depistează bolile cardiace

O echipă de cardiologi de la CHRU din Lille au realizat un monitor cardiac conectat pentru a înregistra anomaliile din activitatea inimii, în cazul pacienților la risc, transmite BFMTV.

Datele sunt comunicate în timp real, dispozitivul permițând medicilor să detecteze de la distanță bolile cardiace. Dispozitivul este realizat la Institutul Coeur Poumon al CHRU din Lille. Cardiologii au implantat, în premieră, un monitor cardiac conectat la un smartphone. Este un instrument conectat, de supraveghere la distanță, folosit pentru a detecta cazurile asupra cărora sunt suspiciuni de aritmie cardiacă. Acest monitor de nouă generație înregistrează ritmul cardiac și trimite datele cardiologilor printr-o aplicație pe mobil. El permite furnizarea de date mai precise, care îi ajută pe medici să depisteze anomaliile de ritm cardiac,  cauza unei sincope, palpitații sau o fibrilație atrială. 

Fibrilația atrială reprezintă tipul de aritmie (tulburări de ritm cardiac) cel mai frecvent. În Europa, peste zece milioane de persoane suferă de filbrilație atrială și, potrivit estimărilor, până în 2050, numărul acestora s-ar putea multiplica cu cinci. 

Aceasta este o patologie periculoasă, care poate evolua spre accidentul vascular cerebral dacă nu este diagnosticată și tratată corect.

Până acum, controlul la distanță în cardiologie se făcea prin emițătoare voluminoase, dificil de transportat, spune echipa medicală. Noua aplicație interactivă înlocuiește aceste emițătoare și le  oferă pacienților posibilitatea de a participa în mod activ la controlul propriei lor sănătăți.

Datorită unei tehnologii fără fir (bluetooth), monitorul cardiac, implantat la nivelul toracelui, comunică în mod direct cu aplicația descărcată pe smartphone. Potrivit medicilor, această tehnologie cu o durată de trei ani este foarte importantă pentru cardiologii de la Institut Coeur Poumon implicați în urmărirea la distanță a pacienților care beneficiază de ea, ”pentru că, totodată, le permite acestora să consulte prin smartphone orice anomalie și să  o gestioneze  în timp real”.

Dacă acest dispozitiv este conceput pentru a diagnostica probleme cardiace, totuși el nu are un sistem de alertă în caz de accident vascular cerebral sau de criză cardiacă.

Dispozitivul se înscrie în planul de generealizare a telemedicinei dorit la CHRU din Lille. În prezent, șapte rețele de telemedicină sunt folosite de profesioniștii din cadrul CHRU pentru a efectua de la distanță consultații (tele-consultații), expertiză (tele-expertiză), sau supravegherea unor dispozitive medicale (tele-monitorizare), explică medicii de la CHRU din Lille. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră