Covid-19 revine în Franța pe masură ce Jocurile Olimpice se apropie

17 Iun 2024
Covid-19 revine în Franța pe masură ce Jocurile Olimpice se apropie

În timp ce Jocurile Olimpice se apropie cu pași repezi, Franța se confrunta cu o revenire a Covid-19, cu siguranță moderată dar suficient de perceptibilă încât să provoace îngrijorare, scrie CNews

În timp ce Covid-19 a fost discret, chiar absent, în ultimele luni, ar putea foarte bine să revină la începutul perioadei de vară, cu câteva zile înainte de vară și cu câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice. 

În spitale și în medicina comunitară, „cazurile de Covid-19 au continuat să crească timp de opt săptămâni”, a observat Santé Publique France miercurea trecută, precizând totuși aspectul modest al acestei reveniri.

Într-o săptămână, vizitele la urgențe au crescut cu 52%, în timp ce SOS Docteurs a remarcat o creștere de 51%, cu 1.507 proceduri în perioada 3-10 iunie. Un nou derivat al variantei Omicron, numit KP.2 și poreclit „FLiRT” a fost detectat în Europa și Statele Unite.

„După o perioadă lungă de activitate scăzută”, mai multe țări europene au cunoscut o revenire a epidemiei în ultimele săptămâni, potrivit raportului recent al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). 

„Un declin imunitar al populației"

În mai multe țări europene, precum Franța, evenimentele care au reunit mulți oameni au scos la iveală creșterea cazurilor de Covid. De exemplu, mulți fani care au asistat la concertul lui Taylor Swift la Paris în luna mai trecută și-au împărtășit testele pozitive pe rețelele de socializare.

„Creșterea a fost previzibilă”, potrivit cuvintelor lui Mircea Sofonea, medic epidemiolog la Universitatea din Montpellier și Spitalul Universitar Nîmes, transmise de AFP.

Populația se confruntă cu „un declin imunitar”, dar și „o evadare imunitară” a noilor subvariante ale virusului, toți membri ai descendenței Omicron JN.1, a explicat expertul. Proteina Spike, care permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele corpului, pare să sufere mutații cheie.

Cu toate acestea, „nu există dovezi din cunoștințele noastre că acest nou val va avea un impact mai mare asupra sănătății decât cele două anterioare”, a asigurat epidemiologul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră