„FLiRT” - O nouă variantă de Covid-19 rezistentă la vaccinuri circulă în Europa

07 Iun 2024
„FLiRT” - O nouă variantă de Covid-19 rezistentă la vaccinuri circulă în Europa

O nouă variantă de Covid-19, numită KP.2 și poreclită „FLiRT” (datorită literelor care apar în numele acestor mutații: F456L și R346T), circulă în Statele Unite și Europa. Mai contagioasă decât tulpinile anterioare, ar putea fi cauza unui val de contaminări în această vară, se tem oamenii de știință care fac apel la purtarea măștii , scrie CNews

Supranumită „FLiRT”, noua variantă Covid-19 KP.2 câștigă teren. În prezent dominantă în Statele Unite de la începutul lunii mai, varianta a crescut de la 14% din infecții la peste 28% în decurs de șase săptămâni. În Europa, în prezent este mai puțin activ, dar a fost deja depistat în 14 țări, inclusiv Spania, unde au fost depistate primele cazuri în Catalonia, potrivit La Vanguardia citat de  RAC 1.

Ceea ce îi îngrijorează în special pe oamenii de știință este că această variantă pare mai rezistentă la vaccinuri decât tulpina JN.1, din care provine. Cu toate acestea, nu pare mai periculos și simptomele rămân aceleași. 

Sosirea acestei noi variante, combinată cu ridicarea restricțiilor sanitare și sezonul estival, care favorizează adunările, ar putea duce la un nou val de contaminare. Prin urmare, oamenii de știință fac apel la vigilență și la continuarea gesturilor de barieră, cum ar fi purtarea măștii în spații închise și în transportul public.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră