"Ne apropiem de dezastru"! avertizează Organizația Mondială a Sănătății, după ce a constatat că numărul de noi cazuri de covid înregistrate săptămânal s-a dublat în ultimele doua luni. În întreaga lume sunt înregistrate peste 140 de milioane de cazuri și peste 3 milioane de decese, de la începutul pandemiei, declarat în urmă cu 16 luni. Omenirea se apropie de cea mai mare rată a infectărilor de până acum, în pandemia de COVID. Cazurile și decesele cresc îngrijorător.
Tedros Ghebreyesus, director general O.M.S: "Unele țări care anterior evitaseră transmiterea pe scară largă înregistrează acum creșteri abrupte ale infecțiilor."
Brazilia și India - unde circulă variante locale extrem de periculoase ale coronavirusului - semnalează acum cele mai mari creșteri zilnice dintre toate țările din lume.
Maria Van Kerkhove, coordonator programe de urgenţă O.M.S: "Aceste două mutații observate în alte variante din întreaga lume sunt îngrijorătoare deoarece există o similitudine între ele. Au transmisibilitate crescută, de exemplu, iar unele dintre aceste mutații induc, de asemenea, neutralizare redusă, care poate avea o impact asupra contramăsurilor noastre, inclusiv a vaccinurilor."
Statele Unite continuă să se afle pe primul loc și la numărul total de cazuri - peste 32 de milioane, dar și la cel al al deceselor - peste 580 de mii, de la începutul pandemiei. Veste bună e că în 4 luni de când au început vaccinările acolo, au primit cel puțin o doză de la Pfizer sau Moderna peste 50 la sută dintre adulți. Vaccinul de la Johnson&Johnson rămâne suspendat deocamdată după înregistrarea a 6 cazuri de tromboză venoasă cerebrală, dar autoritățile cred că va fi utilizat din nou, în curând. E așteptat un anunț chiar în această săptămână.
În Europa, Franța rămâne cea mai afectata țară, cu 5,3 milioane de cazuri, urmată de Marea Britanie cu 4,4 milioane și Italia, 3,9 milioane de cazuri.