COVID-19: Cum poate fi combătută furtuna de citokine

11 Mai 2020 | scris de A.V.
COVID-19: Cum poate fi combătută furtuna de citokine

”Furtuna de citokine” este dușmanul principal al multor pacienți cu Covid-19 și care au ajuns în serviciile de terapie intensivă (ATI). Cu ajutorul nanotehnologiei s-ar putea reduce furtuna, sunt de părere mai mulți oameni de știință, scrie 360medical.ro.

Până în prezent, nanotehnologia în lupta cu noul coronavirus a fost testată la șoareci, dar cercetătorii din Brazilia și Franța sunt de părere că această abordare ar putea fi „un nou instrument în lupta împotriva fenomenului complex și multi-factorial de inflamație necontrolată”. Nu este clar de ce unii pacienți tineri din cauza COVID-19 prezintă anumite simptome și manifestări care le pot pune viața în pericol, în timp ce alții prezintă simptome ușoare.

Cheia furtunii de citokine o reprezintă legăturile „între inflamație și stresul oxidativ, ambele procese contribuind la alimentarea reciprocă, creând astfel un ciclu vicios”, a explicat dr. Patrick Couvreur de la Institutul Galien Paris-Sud, din Franța.

Procesele inflamatorii dăunează celulelor din tot corpul și, dacă nu sunt verificate, acest lucru poate duce la insuficiența organului respectiv și la moarte, a remarcat cercetătorul potrivit Medicalxpress.com, subliniind că în acest moment nu există nicio terapie care să poată întrerupe acest pericol. De exemplu, corticosteroizii nu au funcționat, din cauza efectelor negative, însă noile descoperiri pot arăta calea către un tratament de succes.

Grupul lui Couvreur s-a concentrat pe o formulare extrem de minusculă de ,,nanoparticule” de adenozină, un compus antiinflamator produs deja natural de organism și mai precis pe un tratament combinat – adenozină și tocoferol.

Dacă pur și simplu injectată în organism, adenozina poate declanșa reacții adverse grave, printr-o nouă abordare a nanotehnologiei, cercetătorii au reușit să livreze tratamentul combinat în țesuturile șoarecilor care prezentau o stare imunologică asemănătoare cu „furtuna de citokine tipică” din COVID-19. Rezultatul obținut de echipa franceză a fost o scădere notabilă a unei citokine pro-inflamatorii cheie numită factor de necroză tumorală alfa, împreună cu o creștere concomitentă a nivelurilor unei citokine antiinflamatoare numită interleukină-10.

,,Aceste schimbări au fost observate în organe importante, cum ar fi plămânii și rinichii la doar patru ore după tratament”, a spus Couvreur.

Dr. Matthew Heinz, un renumit expert american în bolile infecțioase, a comentat cu privire la acest studiu realizat la șoareci.

,,Multe terapii care par promițătoare la animale nu sunt și la om. Dar este destul de încurajator să avem dovezi că ceva de genul acesta ar putea ajuta unii dintre pacienții noștri cu COVID-19 să supraviețuiască răspunsului hiperimun cunoscut sub numele de furtună de citokine”, a spus Heinz, medic la Tucson Medical Center din Arizona.

Ce se întâmplă la nivelul organelor, cum rezistă plămânii, inima, ficatul, intestinul sau rinichii în fața SARS-CoV-2, de ce ne omoară acest coronavirus, puteți afla de la As. Univ. Dr. Vlad Negulescu, farmacolog clinician.

Specialistul român a arătat în exclusivitate la 360medical.ro încă de la începutul pandemiei de coronavirus în țara noastră că decesul pacienților și agravarea stării de sănătate a acestora  apar din cauza ,,acțiunii indirecte a virusului care generează această furtună de citokine”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră