Coronavirus în Marea Britanie: Două cazuri de transmisie de la om la pisică

27 Apr 2021 | scris de A.V.
Coronavirus în Marea Britanie: Două cazuri de transmisie de la om la pisică

Oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow au evidențiat două cazuri de transmitere a SARS-CoV-2 de la om la pisică ca parte a unui studiu al populației feline din Marea Britanie. Nu există deocamdată dovezi ale transmisiei inverse a virusului, de la pisică la om.

Pisicile, de rase diferite, trăiau în gospodării separate și prezentau semne respiratorii ușoare până la severe. Cercetătorii consideră că ambele animale de companie au fost infectate de proprietarii lor, care aveau simptome Covid-19 înainte ca pisicile să se înbolnăvească.

Studiul, publicat în Veterinary Record, a constatat că în prezent nu există dovezi ale transmiterii de la pisică la om sau că pisicile, câinii sau alte animale domestice joacă un rol apreciabil în epidemiologia infecțiilor cu Covid uman.

Dar oamenii de știință au spus că animalele domestice ar putea acționa ca un “rezervor viral” care să permită transmiterea continuă și au spus că este important să se înțeleagă dacă animalele de companie pot juca un rol în infectarea oamenilor.

Aceste două cazuri de transmitere de la om la animal, găsite în populația felină din Marea Britanie, demonstrează de ce este importantă îmbunătățirea înțelegerii noastre a infecției cu SARS-CoV-2 la animale” a declarat la ITV prof. Margaret Hosie, de la Centrul de cercetare a virusului MRC-Universitatea din Glasgow și autor principal al studiului,

“În prezent, transmiterea de la animal la om reprezintă un risc relativ scăzut pentru sănătatea publică în zonele în care transmiterea de la om la om rămâne ridicată.” a adăugat ea.

Cu toate acestea, pe măsură ce numărul cazurilor umane scade, perspectiva transmiterii la animale devine din ce în ce mai importantă ca o sursa potențială de reintroducere a SARS-CoV-2 la oameni.

Transmitere animal – om?

Prima pisică infectată a fost din rasa Ragdoll de patru luni dintr-o gospodărie în care proprietarul a dezvoltat simptome care erau în concordanță cu infecția cu SARS-CoV-2 la sfârșitul lunii martie 2020, deși nu a fost testat.

Pisoiul a fost dus la un veterinar cu dificultăți de respirație în aprilie 2020, dar starea sa s-a deteriorat și ulterior a trebuit să fie eutanasiat. Probele de plămâni post-mortem au evidențiat leziuni compatibile cu o pneumonie virală cu dovezi ale infecției cu SARS-CoV-2.

A doua pisică era o femelă siameză de șase ani dintr-o gospodărie unde un proprietar a dat rezultate pozitive pentru Covid-19. Pisica a fost dusă la veterinar cu scurgeri nazale și conjunctivită, dar simptomele acesteia au rămas ușoare, iar pisica și-a revenit ulterior.

Oamenii de știință consideră că cele două cazuri sunt probabil o subestimare a frecvenței reale a transmiterii de la om la animal, deoarece testarea pe animale este limitată. Nu se știe dacă pisicile cu Covid-19 ar putea transmite în mod natural virusul către alte animale sau înapoi la oameni.

De când a început pandemia, au apărut relatări despre pisici din gospodăriile Covid pozitive din țări precum Hong Kong, Belgia, SUA, Franța și Spania care au dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2 și se presupune că au fost infectate de către proprietarii lor.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră