În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat biopsiile recoltate de la femei cu cancer la sân, înainte de a fi operate. În fiecare biopsie, cercetătorii au examinat aspectul genetic, respectiv anomaliile genetice prezente în ţesutul recoltat.
Înainte de operaţie, femeile au făcut 2-3 cure de chimioterapie adjuvantă. După operaţie li s-au făcut noi analize pentru a vedea efectul tratamentului asupra tumorii.
Cercetătorii de la TSU au descoperit că chimioterapia a distrus complet sau parţial clonele tumorale la majoritatea pacientelor, dar în cazul a 23 % dintre acestea au apărut noi tumori sub influenţa terapiei hormonale neoadjuvante (NHT).
Unii cromozomi sau anumite părţi din ei s-au dublat în aceste clone, iar celulele tumorale au devenit mult mai rezistente. Fenomenul, numit amplificare, este o consecintă negativă a chimioterapiei – aproape toate aceste paciente au dezvoltat metastaze, în timp ce restul nu au avut metastaze de-a lungul a 4-5 ani de observaţie.
Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că sub influenţa chimioterapiei este posibilă stimularea evoluţiei unor tumori rezistente, care nu răspund la efectele chimioterapiei.
Rezultatele preliminare arată că tratamentul cu chimioterapice poate provoca apariţia unor mutaţii genetice, care nu au putut fi observate înainte, sub forma amplificării zonelor cromozomiale. În unele cazuri, există un motiv pentru apariţia metastazelor hematogene, a declarat Marina Ibragimova. Putem găsi cauzele şi metodele prin care să prevenim dezvoltarea tumorii. De aceea, nu există nici un dubiu că chimioterapia trebuie strict personalizată, în funcţie de caracteristicile tumorii şi de pacient, a explicat ea.
Chimioterapia poate provoca dereglări genetice în celulele tumorale. Aceste dereglări genetice pot duce la iluminarea celulelor tumorale sau modificarea lor. Astfel, putem observa apariția de "clone" ale celulelor tumorale, rezistente la chimioterapie. În prezent. cercetătorii încearcă să afle în ce situaţii și modul în care o tumoră se poate dezvolta sub efectul chimioterapiei, a mai spus Marina Ibragimova. Ea a adăugat că acum cercetătorii verifică observaţiile din cadrul studiului pe mai multe cazuri. Dacă acestea se confirmă, atunci ar putea anticipa dezvoltarea unei tumori în cazul unui anumit pacient şi să stabilească dacă acel pacient are nevoie de chimioterapie şi ce medicamente pot fi prescrise.
Rezultatele obţinute vor ajuta la personalizarea tratamentului pentru femeile cu cancer la sân. Deocamdată, chimioterapia este principala metodă de tratare a cancerului folosită de oncologi.