CEO-ul Pfizer este acuzat de autoritatea de reglementare din Marea Britanie că a făcut declarații „înșelătoare” despre vaccinurile pentru copii

27 Noi 2022
CEO-ul Pfizer este acuzat de autoritatea de reglementare din Marea Britanie că a făcut declarații „înșelătoare” despre vaccinurile pentru copii

CEO-ul Pfizer a fost acuzat de organul de pază farmaceutic din Marea Britanie că a făcut declarații „înșelătoare” despre vaccinurile pentru copii, poate dezvălui The Telegraph. Dr Bourla,CEO-ul Pfizer, a susținut că tinerii cu vârste între cinci și 11 ani au beneficiat de vaccinare, dar autoritatea de reglementare farmaceutică din Marea Britanie a spus că observațiile au indus în eroare publicul.

Dr Albert Bourla a folosit un interviu acordat BBC în decembrie anul trecut pentru a susține că „nu există nicio îndoială în mintea mea că beneficiile, în totalitate, sunt în favoarea” vaccinării tinerilor cu vârste între cinci și 11 ani împotriva Covid-19.

El a susținut că „Covid în școli înflorește”, adăugând: „Acest lucru deranjează, în mod semnificativ, sistemul educațional și există copii care vor avea simptome severe”.

Interviul a fost publicat pe 2 decembrie - înainte ca vaccinul să fie aprobat de autoritatea medicală britanică pentru această grupă de vârstă.

La scurt timp după publicarea articolului, o plângere a fost înaintată organului de pază farmaceutic - Autoritatea de Practică a Codului de Medicină Rețetă (PMCPA) - de către UsForThem, un grup de campanie pentru părinți care a fost înființat pentru a promova situația copiilor în timpul pandemiei.

„Extrem de promoțional”

Plângerea a susținut că observațiile doctorului Bourla despre vaccinul pentru copii au fost „în mod rușinos înșelătoare” și „de natură extrem de promoțională”, argumentând că au încălcat mai multe clauze ale codului de practică al Asociației Industriei Farmaceutice Britanice (ABPI).

„Pur și simplu nu există nicio dovadă că școlarii sănătoși din Marea Britanie sunt expuși unui risc semnificativ de apariție a virusului SARS COV-2 și a sugera că sunt este înșelător de rușinos”, au spus ei.

În septembrie 2021, Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) a sfătuit să nu se lanseze în masă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, declarând că „marja de beneficiu” a fost „considerată prea mică” și invocând riscul scăzut pentru sănătatea copiilor de la virus.

Dar la mai puțin de două săptămâni mai târziu, miniștrii au dat undă verde tinerilor să li se administreze o singură doză de Pfizer-BioNTech, ofițerii medicali șefi ai Regatului Unit argumentând că acest lucru ar ajuta la menținerea școlilor deschise.

Abia în februarie 2022, JCVI a decis că copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani li se poate oferi vaccinul - dar miniștrii au spus că decizia ar trebui lăsată la latitudinea părinților.

O comisie pentru codul de practică, convocată de PMCPA, a constatat că Pfizer a încălcat codul în mai multe moduri, inclusiv prin inducerea în eroare a publicului, făcând afirmații nefondate și nereușind să prezinte informațiile într-un mod factual și echilibrat.

„Dovezi științifice actualizate”

Pfizer a făcut apel împotriva constatărilor, respingând cu fermitate afirmațiile UsForThem conform cărora doctorul Bourla a încălcat codul de practică. Ei au susținut că observațiile sale s-au bazat pe „dovezi științifice actualizate” și ar putea fi susținute de „evaluări independente beneficiu-risc disponibile public”.

La începutul lunii noiembrie, o comisie de apel s-a reunit pentru a analiza argumentele lor. Încălcările codului legate de inducerea în eroare a publicului, formularea de pretenții nefondate și lipsa de echilibru au fost menținute.

Dar constatările mai serioase - inclusiv că Pfizer a adus discredit industriei, a încurajat utilizarea irațională a unui medicament și nu a reușit să mențină standarde înalte - au fost anulate. PMCPA a declarat că raportul complet al cazului va fi publicat în săptămânile următoare.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a spus că sunt „angajați la cele mai înalte niveluri de integritate în orice interacțiune cu publicul”.

„Suntem încântați de Consiliul de Apel PMCPA din Marea Britanie a constatat că Pfizer a menținut standarde înalte și a susținut încrederea în industria noastră, cele mai serioase două hotărâri din această plângere din partea unui grup de campanie din Regatul Unit, a spus el.

„În Marea Britanie, ne-am străduit întotdeauna să respectăm principiile și litera Codului nostru de practici industriale pe tot parcursul. Vom analiza în detaliu raportul de caz când îl primim, pentru a informa activitatea viitoare.

„De-a lungul pandemiei, comunicările noastre s-au concentrat pe furnizarea de claritate cu privire la progresul științei noastre și pe sprijinirea schimburilor științifice transparente în interesul sănătății publice.”

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră