In urma unui studiu comandat de Napsie cu privire la calitatea somnului la romani, cei mai multi dintre acestia, mai exact 40%, dorm 6-7 ore pe noapte si nu considera ca este suficient pentru a fi odihniti si a avea zile mai productive.
Doar 29% dintre romani reusesc sa doarma 8 ore, care este durata ideala de somn. Pentru recuperarea orelor nedormite in timpul saptamanii, 73% dintre cei intervievati incearca sa se odihneasca mai mult in weekend.
Tot conform datelor din studiul comandat de Napsie (un brand de saltele recent lansat in Romania), pentru cei mai multi dintre romani, mai exact pentru 39%, timpul de adormire este intre 6-15 minute, 27% au nevoie de 16-30 minute, in timp ce 21% adorm in mai mult de 30 minute de cand s-au asezat in pat. Doar 12% dintre oameni adorm in mai putin de 5 minute.
Cu privire la calitatea vietii, 2/3 dintre romani isi evalueaza starea de sanatate ca fiind una buna, iar la nivel de activitati fizice, acelasi procent afirma ca sportul nu lipseste din program chiar daca nu este realizat zilnic.
Statutul social (angajat, student, casnic), dar si varsta sunt factori care influenteaza somnul. Angajatii folosesc alarma in fiecare zi de munca si dorm mai mult in weekend, persoanele casnice folosesc rar alarma si se odihnesc la fel in fiecare zi din saptamana, studentii folosesc alarma si dorm mult in weekend.
Alte lucruri care influenteaza calitatea somnului sunt activitatile pe care persoanele le intreprind inainte de culcare - 75% dintre romani prefera sa se uite la televizor, 44% navigheaza pe internet, 21% petrec timp cu familia si prietenii, iar restul citesc, fac treburi casnice, mananca, se roaga sau se joaca pe calculator.
Un alt factor extrem de important pentru un somn odihnitor este salteaua. In total, 49% dintre romani au paturi cu saltea detasabila, 28% dorm pe canapea si 21% prefera paturile cu saltea incorporata. De asemenea, 54% dintre respondenti dorm pe saltea cu arcuri metalice, 16% pe saltea din burete, 9% pe saltele din spuma poliuretanica, 5% pe saltele fabricate din spuma cu memorie si inca 5% pe saltele cu latex, cele din urma (cu spuma si latex) fiind ideale pentru un somn odihnitor.
Calitatea odihnei este influentata si de existenta sau inexistenta unui partener. Spre exemplu, dintre respondenti, 69% au confirmat ca dorm constant cu cineva in pat, 12% ocazional si 18% dorm singuri.
Studiul comandat de Napsie a fost efectuat pe un esantion de 1.414 persoane din Romania cu varstele intre 19 si 60 ani. Dintre acestea, 69% au fost femei si 31% barbati, cu educatie peste medie si, in principal, cu venituri lunare de sub 4.000 lei.