Calitatea spermei occidentalilor are de suferit. În 40 de ani, numărul spermatozoizilor a scăzut cu peste 50%. Dacă această scădere continuă, specia umană ar putea fi în pericol, avertizează un studiu publicat în revista Human Reproduction, transmite site-ul pourquoidocteur.
Cercetătorii de la Universitatea din Ierusalim au analizat aproximativ 190 de studii științifice realizate între 1973 și 2011, în care au fost incluși aproape 50.000 de bărbați, pentru a ajunge la această concluzie.
Din această analiză reiese că a scăzut concentrația în spermatozoizi cu 52,4% la nivelul populației globale și cu aproximativ 60% în America de Nord, Australia, Europa și Noua Zeelandă. În schimb, acest reduceri ale concentrației în spermatozoizi nu a fost observată în Asia, America de Sud și în Africa. Dar autorii acestei analize subliniază că sunt puține studii pentru aceste zone și este dificil să se formuleze o concluzie pentru aceste continente.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un mililitru de spermă conține între 15 și 200 de milioane de spermatozoizi. În studiile analizate, concentrația medie observată era de aproximativ 81 de milioane de spermatozoizi/un mililitru de spermă. Așadar, o concentrație care se situează sub normele internaționale și care are tendința de reducere.
Numeroase studii științifice au sugerat că expunerea la pesticide sau perturbatori endocrini ar fi explicația scăderii concentrației în spermatozoizi. Tabagismul, alimentația bogată în grăsimi și zahăr, obezitatea sunt alți factori care generează acest fenomen.
Dacă nu ne modificăm stilul de viață, dacă nu îmbunătățim calitatea mediului și nu evităm expunerea la aceste substanțe chimice, sunt îngrijorat în privința viitorului nostru, spunea la BBC dr. Hagai Levine. Acest fenomen ar putea duce la dispariția speciei umane. Autorii consideră că sunt necesare studii suplimentare, care să stabilească rolul stilului de viață, al expunerii la substanțe chimice și al bolilor la scăderea concentrației spermatozoizilor.