Cercetătorii greci admit că rezultatele obţinute de ei impun studii extinse. Totuşi, ei speră că metoda lor să combată scăderea fertilităţii la femeile în vârstă. Şi promisiunile nu se termină aici: femeile la menopauză prematură vor putea rămâne însărcinate sau cel puţin vor scăpa de simptomele neplăcute asociate menopauzei: bufeuri, transpiraţii, insomnie etc.
Acest studiu oferă speranţe femeilor la menopauză că vor putea rămâne însărcinate, folosindu-se propriul lor material genetic, explică dr. Konstantinos Sfakianoudis, ginecolog la clinica de fertilitate Genesis din Atena.
Ovule fecundabile
În ultimii ani, se observă o creştere a numărului femeilor care aleg să devină mame în jurul vârstei de 40 de ani. Dar şansele scad şi, adesea, soluţia este fertilizarea in vitro sau congelarea ovocitelor, soluţii costisitoare şi cu rezultate îndoielnice. Pentru a anula efectele menopauzei, cercetătorii greci au recurs la un tratament pentru stimularea creşterii ţesuturilor şi regenerării vaselor de sânge. Procedura constă în injectarea de plasmă bogată în plachete.
În cazul pacientei în vârstă de 40 de ani, la menopauză, cercetătorii greci au reuşit fecundarea şase luni mai târziu a două din ovulele sale cu sperma provenită de la soţul ei. Embrionul a fost stocat în gheaţă înainte de a fi implantat. Această metodă pare să funcţioneze în aproximativ două-treimi din cazuri.
Realizăm revenirea menstruaţiei, precizează dr. Sfakanoudis. Tehnica s-a dovedit utilă şi în cazul femeilor care au probleme de fertilitate din diferite motive: chist, cicatrice, mucoasă uterină prea subţire. Ca urmare a injectării în uter, din şase paciente, trei au rămas însărcinate prin fertilizare in vitro.
Cu toate progresele înregistrate şi satisfacţiile trăite de unele femei, metoda pusă la punct de cercetătorii greci nu exclude respectarea aspectelor etice legate de vârsta limită pentru a rămâne însărcinată.