Atenție la obezitate! Mărește riscul de cancer endometrial

18 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Atenție la obezitate! Mărește riscul de cancer endometrial

A slăbi 5% ar putea fi o soluție pentru ca femeile să se protejeze de cancerul endometrial. 
Deși este mai puțin cunoscut, cancerul endometrial reprezintă o cauză majoră  deces. Acest tip de cancer afectează, în general, femeile după menopauză.Vârsta medie când este diagnosticat: 68 de ani, scrie topsante. 

Endometrul este învelișul interior al uterului, locul unde se dezvoltă sarcina. Vorbim de cancerul endometrial atunci când o celulă endometrială se transformă, apoi se multiplică anarhic până se formează un conglomerat de celule anormale, adică o tumoră. Cancerul endometrial este asociat cu numeroși factori de risc, printre care... obezitatea. 

Potrivit unui nou studiu realizat la Indiana University in Bloomington (SUA), a pierde în greutate după menopauză asigură protecția contra cancerului endometrial. Autorii studiului au plecat de la datele medicale aparținând unui grup de 36.000 de femei din SUA, cu vârste între 50 și 79 de ani, monitorizate timp de 11 ani. În această perioadă, 566 de femei au făcut cancer endometrial. 

Rezultatul? Cercetătorii au descoperit că a slăbi aproximativ 5% le asigură femeilor un risc mai mic cu 29% de cancer endometrial. În cazul femeilor suferinde de obezitate, o pierdere în greutate de aproximativ 5% , acest risc scade cu 66%.

În schimb, o creștere în greutate după menopauză se traduce printr-o mărire a riscului între 8% și 23%, în funcție de greutatea inițială a persoanei.

Nu este niciodată prea târziu pentru a slăbi, susțin cercetătorii.

Acest studiu a fost publicat în Journal of Clinical Oncology. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră