Boala extrem de contagioasă care a devenit „o amenințare pentru România”

22 Noi 2019
Boala extrem de contagioasă care a devenit „o amenințare pentru România”

Medicii de familie cer autorităților să intensifice măsurile pentru prevenirea și combaterea difteriei, o boală extrem de contagioasă și potențial mortală, după ce în Ucraina, aproape de granița cu România au fost înregistrate noi cazuri în ultimele săptămâni. În România, boala fusese eradicată în 1980.

În Ucraina, aproape de granița cu România, au fost înregistrate noi cazuri în ultimele săptămâni. 

Ministerul Sănătăţii a dispus achiziţionarea de stocuri de ser vaccinal împotriva bolii, iar SNMF solicită oficial lansarea de urgenţă a unui program naţional pentru vaccinarea populaţiei adulte expuse riscului de îmbolnăvire.

Pe scurt, difteria este o boală infecțioasă și contagioasă a căilor respiratorii, care se manifestă îndeosebi la copii. Este o boală gravă, la care complicațiile pot duce la cazuri mortale.

Difteria poate fi prevenită prin vaccinare.

În România se face imunizare pentru difterie din 1960.

„Ultimul vaccin din Programul Național de Vaccinare care conține anatoxina difterică se administrează la 14 ani iar perioada de protecție în fața bolii este de 10 ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toți adulții de peste 24 de ani, se creează condițiile apariției unei populații receptive, expuse riscului de îmbolnăvire. Ca o consecință a fenomenului de ”reticență la vaccinare” înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii și tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă și protecție optimă pentru că părinții nu au respectat programul național de imunizare”, avertizează medicii de familie.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră