Un vaccin experimental dezvoltat de GlaxoSmithKline (GSK) a reuşit să prevină evoluţia tuberculozei în cazul a jumătate dintre persoanele infectate incluse în stadiul doi al unui studiu clinic, putând deveni astfel cel mai nou produs de imunizare contra acestei afecţiuni realizat în ultimul secol, a anunţat marţi companie producătoare, citaţi de Reuters.
Aproximativ 10 milioane de persoane din lumea întreagă s-au îmbolnăvit de tuberculoză în 2017, iar epidemia este departe de a fi eradicată, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Tuberculoza (TBC) este una dintre primele zece cauze de deces la nivel global şi a provocat moartea a circa 1,6 milioane de persoane anul trecut, potrivit agenţiei pe probleme de sănătate a ONU.
OMS a înregistrat oficial 6,4 milioane de cazuri de TBC, dar estimează că, din cauza subraportării şi al subdiagnosticării, numărul acestora este de 10 milioane.
Luând în considerare eşecul altor vaccinuri în ultimii ani, vaccinul realizat de GlaxoSmithKline marchează un moment de referinţă în lupta cu virusul tuberculozei, chiar dacă rata de eficacitate obţinută la adulţi într-un studiu clinic, de 54%, este scăzută comparativ cu imunizarea altor boli.
Actualul vaccin, numit Bacille Calmette-Guérin (BCG), a fost dezvoltat în 1921 şi este administrat de rutină bebeluşilor în ţările cu rate ridicate de TBC, pentru a preveni o îmbolnăvire gravă.
Cu toate acestea, protecţia oferită de BCG scade în numai câţiva ani, iar vaccinul nu protejează faţă de cea mai comună formă de TBC, care invadează plămânii adulţilor şi adolescenţilor şi care poate fi transmisă prin tuse şi strănut.
Un vaccin mai eficient este considerat de către experţi drept esenţial pentru controlarea TBC şi combaterea infecţiei rezistente la medicamente.