Băuturile energizate ar putea fi responsbile de creşterea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu publicat în revista medicală JAMA. Cercetătorii de la compartimentul pentru boli cardiovasculare de la Mayo Clinic din Minnesota (Statele Unite) au efectuat recent un studiu pe un lot de 25 de persoane (14 bărbaţi şi 11 femei) cu vârsta medie de 29 de ani şi cu o stare bună de sănătate. Voluntarii au băut o doză de băutură energizantă, respectiv 0,47 litri, şi, de asemenea, băutură placebo imediat, înainte sau după. Apoi, cercetătorii le-au măsurat acestor voluntari tensiune arterială şi nivelul noradrenalinei (hormon care provoacă vasoconstricţie), cu scopul de a evalua impactul asupra organismului a acestui tip de băuturi.
Concluziile acestei experienţe arată că tensiunea arterială medie a participanţilor a crescut cu 6,4%. Creşterea înregistrată după de au băut placebo a fost de 1%. Nivelul noradrenalinei a crescut cu 73,6% la consumatorii de energizante, faţă de 30,9% la consumatorii de placebo.
Se ştie că în multe ţări acest tip de băuturi sunt monitorizate de instituţii care au ca rol protejarea sănătăţii publice. De exemplu, în Franţa, Agenţia naţională pentru securitatea sanitară a alimentaţiei (Anses) a emis, în 2013, un raport şi a tras un semnal de alarmă privitor la pericolele consumului acestui tip de băuturi.
Principalele simptome apărute după consumul de energizante sunt în principal de natură cardiovasculară (95 de cazuri), efecte psiho-comportamentale (74 de cazuri) şi neurologice (57 de cazuri). Tulburările digestive, respiratorii, alergice sau musculare sunt, de asemenea, raportate, dar cu o incidenţă mai mică, subliniază An