Dr Kyriaki Kosidou şi colegii ei de la Karolinska Institutet din Solna (Suedia) au făcut cercetări având date la nivel naţional privind populaţia şi starea de sănătate. Studiul a fost efectuat pe toţi copiii cu vârste între 4 şi 17 ani din Suedia, între anii 1984 şi 2007. Autorii studiului au descoperit 24.000 de copii cu tulburări de spectru autist.
Am descoperit că riscul de a dezvolta tulburări de acest tip era mai mare cu 59% la copiii a căror mamă suferea de sindromul ovarelor polichistice, subliniază Kyriaki Kosidou. Este vorba de cele mai frecv ente boli endocrine la femeile tinere.
Aceste boli afectează peste 5% dintre femeile active sexual şi ar putea fi o explicaţie a celor peste 70% dintre cazurile de infertilitate prin absenţa ovulaţiei. Dezvoltarea acestui sindrom ar fi legată în mod special de prezenţa unui anumit nivel de androgeni – hormoni masculini – în timpul sarcinii.
Acest fenomen provoacă o creştere a foliculilor ovarieni care sunt la originea dezechilibrului hormonal. „Mecanismele dintre spectrul autist şi sindromul ovarelor polichistice rămâne, totuşi, inexplicate în acest moment”, concluzionează autorii acestui studiu.