Invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi „devastatoare” pentru controlul tuberculozei în Europa de Est și va provoca o „tragedie teribilă de sănătate publică”, a avertizat doctorul Anthony Fauci într-un interviu pentru ziarul britanic The Telegraph.
Ucraina raportează aproximativ 30.000 de cazuri noi de TB anual și are una dintre cele mai mari rate de TB multirezistentă din lume. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, Ucraina are a patra cea mai mare rată de incidență a TB dintre cele 53 de țări din Regiunea Europeană a OMS.
„Războiul ar putea fi devastator, sincer”, a declarat doctorul Fauci, medicul șef al Statelor Unite, pentru The Telegraph într-un interviu exclusiv.
„Ca oficial de sănătate publică, ca om de știință și ca expert în boli infecțioase, sunt foarte îngrijorat de perturbarea care a avut loc deja și care va continua.”
Invasion of Ukraine could lead to "devastating" tuberculosis outbreak, Dr Fauci warnshttps://t.co/GOuN4eYyGp pic.twitter.com/R4xiYa7roH
— The Mirror (@DailyMirror) March 5, 2022
El a criticat „atacurile fără discernământ” asupra ucrainenilor, adăugând: „Spitalele mutate în pivnițe, clinicile care trebuie să închidă, vor avea un impact teribil asupra tuberculozei și a oricăror alte boli – HIV, boli infecțioase ale copiilor.
„Războiul va întrerupe programele de vaccinare ale copiilor, aceasta va fi o tragedie de sănătate publică cu adevărat teribilă – pe lângă o tragedie teribilă a vieții pierdute în război.”
TBC rămâne al doilea ucigaș infecțios la nivel global, pe locul doi după Covid-19. În 2020, a dus la 1,5 milioane de morți. OMS a avertizat că tuberculoza multirezistentă este o criză de sănătate publică și o amenințare pentru securitatea sănătății.
În timp ce decesele de tuberculoză au scăzut din 2005, de la pandemie, acestea au crescut. Dr. Fauci a spus că acest lucru s-a datorat unor întreruperi ale asistenței medicale, cu mai puține persoane diagnosticate și care, prin urmare, nu au fost tratate adecvat.
OMS a declarat în 2021 că Covid a „inversat ani de progres la nivel mondial în combaterea tuberculozei”.
Dr. Fauci a spus că este vital ca comunitatea științifică să aplice acum tehnologii moderne pentru a combate „vechea boală”.
„Încă nu știm atât de multe pe cât trebuie [despre TB]. Trebuie să revitalizăm ceea ce a fost o abordare oarecum neglijată a unei boli străvechi”, a spus el.
„Nu am folosit tehnologie de ultimă oră. Și avem o mulțime de oameni care nu sunt interesați de domeniul TBC pentru că a existat această mentalitate oarecum nepotrivită: „Există de mult timp și avem vaccinul BCG”, a spus el pentru The Telegraph.
Dar, a avertizat el, BCG, care a fost folosit de mai bine de un secol, are „limitări mari”. Vaccinul este eficient în proporție de 70-80% împotriva celor mai severe forme de TB, cum ar fi meningita TB, dar este mai puțin eficient în prevenirea formei de TB care afectează plămânii.
TBC este deosebit de periculoasă în Africa de Sud, a spus dr. Fauci, unde există o prevalență ridicată a HIV fiind principala cauză de deces la persoanele care trăiesc cu HIV.
Comentariile doctorului Fauci vin după ce medicul Mike Ryan, șeful programului de urgență al OMS, a declarat în această săptămână că ucrainenii sunt, de asemenea, expuși unui risc crescut de coronavirus.
„De câte ori perturbi societatea în acest fel și pui literalmente milioane de oameni în mișcare, bolile infecțioase vor exploata asta”, a spus el. „Oamenii sunt strânși împreună, sunt stresați, nu mănâncă, nu dorm corespunzător. Sunt foarte sensibili la boli”.
Ucraina este în întârziere în ceea ce privește adoptarea vaccinului Covid - conform Our World in Data, doar 35% din populație a avut două vaccinuri Covid - și planurile de lansare a campaniilor de vaccinare au fost suspendate din cauza războiului.
Marți, doctorul Jarno Habicht, de la OMS, a declarat că sistemele de sănătate din țările vecine trebuie să-și îmbunătățească supravegherea bolilor infecțioase pentru a preveni focarele transfrontaliere de boli precum Covid, rujeola și poliomielita derivată din vaccin.
„Știu că există o mulțime de grupuri care acum se adună la granița Poloniei pentru a ajuta, oameni care merg direct în Ucraina, oricât de periculos este, pentru a încerca să ofere puțină îngrijire medicală în aceast moment dificil, a spus Dr. Fauci.
„Noi, comunitatea globală, trebuie să facem tot ce putem pentru a atenua ceea ce va fi o perturbare absolut profundă a asistenței medicale.”
Sursa: The Telegraph