Anthony Fauci se confruntă cu mai mult decât un virus

31 Ian 2022
Anthony Fauci se confruntă cu mai mult decât un virus

După doi ani de pandemie, amenințările și insultele nu se opresc. Și mulți dintre americanii care încă mai au încredere în el sunt epuizați.

 

Doctorul deschide ușa din față. Nu se fac prezentările. "Știu cine esti. Crezi că acești tipi te-ar lăsa să ajungi atât de aproape de mine, dacă nu am ști cine ești?” Peste drum se află un agent de securitate, cu o insignă la centură. Nu este singurul care supreaveghează.

— Adică, nu este uimitor? spune doctorul. „Aici am ajuns, să am camere de supraveghere în jurul casei mele.”

Casa este modestă pentru Washington: stuc și cărămidă, confortabilă și înghesuită. Fără semne evidente de celebritate. Țurțuri pe cada cu hidromasaj adormită din spate. Sticle de vin roșu și ulei de măsline pe masa din bucătărie.

„Este dezordine pentru că, după cum știți, în vremuri de covid, nimeni nu vine. Deci nimănui nu-i pasă.”

Totuși, vin oameni din afară. Fac fotografii. La doi ani de la pandemie, Anthony Fauci a rămas imaginea răspunsului american la covid, iar în această sâmbătă rece din ianuarie mii de demonstranți vin în capitală pentru a manifesta împotriva obligațiilorde vaccinare. Unii dintre ei îi vizează casa?

Agenții de securitate „pleacă de obicei la o anumită oră”, spune medicul. „Dar în seara asta vor dormi în camera noastră de oaspeți.”

Anul 3 din vremuri de covid. Aproape 900.000 de americani sunt morți. În medie, 2.000 de americani (în mare parte nevaccinați) mor în fiecare zi acum, chiar dacă există o măsură simplă de a limita o astfel de suferință – făcută posibilă în mare parte de Centrul de Cercetare a Vaccinelor fondat sub Fauci. Și totuși, mulți americani ar prefera să-și încerce norocul cu un virus decât cu un vaccin, pentru că nu mai e vorba doar de virus. Mai e ceva în aer. Simptomele includ furie, amăgire, oportunism și comportament extrem - cum ar fi compararea lui Fauci cu medicul nazist Josef Mengele (cum a făcut Lara Logan la Fox News în noiembrie) sau plecarea spre Washington cu o arma AR-15 și o listă de ținte de ucis, listă pe care e trecut și numele lui Fauci (așa cum a făcut un bărbat din California luna trecută).

„Suprarealist”, spune doctorul.

Nu a avut nicio zi liberă de la început. „Aș spune că sunt într-o stare de epuizare cronică”. El adaugă rapid: „Dar nu epuizarea este cea care mă deranjează.” Este un om precis a cărui incursiune în războiul informațional l-a făcut să fie extrem de vigilent în privința cuvintelor sale. 

Fauci este medic și funcționar public de mai bine de 50 de ani. El a fost cel mai mare expert al țării în boli infecțioase sub șapte președinți ai SUA. George H.W. Bush l-a numit odată eroul său personal. Sub George W. Bush, Fauci a devenit arhitectul unui program de combatere a SIDA care, potrivit guvernului SUA, a salvat 21 de milioane de vieți în întreaga lume.

El știe cum funcționează un virus. Știe cum funcționează Washingtonul. El a crezut că știe și cum funcționează oamenii – chiar și cei care l-au numit "asasin", așa cum au făcut activiștii împotriva SIDA cu zeci de ani în urmă, pentru că se simțeau lăsați să moară de un guvern neglijent. Pe atunci, oamenii supărați erau motivați de adevăr și știință. Fauci avea ceva de învățat de la ei, iar ei aveau ceva de învățat de la el. Misiunea comună a fost urmărirea faptelor și salvarea vieților. Frica și incertitudinea ar putea fi atenuate prin date și colaborare. Combatanții, oricât de speriați sau pasionați, împărtășeau o realitate.

Acum?

„Nu există adevăr”, spune Fauci, pentru efect. „Nu există niciun fapt.” Oamenii cred că hidroxiclorochina funcționează pentru că un șarlatan de pe internet susține că da. Oamenii cred că alegerile din 2020 au fost furate pentru că așa spune un fost președinte. Oamenii cred că Fauci a ucis milioane de oameni pentru binele portofoliului său de acțiuni, deoarece acest lucru este spus de experții TV, trolii de pe internet și chiar liderii aleși. Fauci este deranjat de „cultura aproape de neînțeles a minciunii” care s-a răspândit în rândul populației, a infectat organele majore ale guvernului, manifestată ca amenințări îngrozitoare la adresa lui și a familiei sale. Personalul de la biroul său, concentrat în mod normal pe comunicarea științei către public, își petrece timpul luptând cu teoriile conspirației și dezinformarea.

„Este foarte, foarte emoționant să trăiești asta”, spune Fauci, așezat la masa din bucătărie în lumina iernii. Face o pauză. — "Încerc să găsesc cuvântul potrivit pentru asta. El se examinează pe sine acum, la 81 de ani, în umbra ultimilor doi ani. „M-a zguduit puțin.”

Modul în care poate înțelege situația este în contextul din 6 ianuarie 2021, sediul Capitoliului. Acolo a fost, la TV în direct, un experiment clar ca ziua: Abandonul adevărului are consecințe seismice.

Ceva s-a replicat în mintea americană. Nu este microbian. Nu poate fi detectat prin tampon nazal. Pentru a trata o afecțiune, trebuie mai întâi să o identificați. Dar nu poți introduce o țară întreagă într-un aparat RMN.

„Nu există niciun diagnostic pentru asta”, spune Fauci. — Nu știu ce se întâmplă.

Un virus este o forță terifiantă care deturnează civilizația. O birocrație, complicată, dar imperfectă, este ceea ce avem ca să ne reluăm controlul. La bine și la rău, Fauci a devenit personificarea ambelor. El a fost sfințit și satanizat în ultimii doi ani, de când l-a contrazis pentru prima dată pe președintele Donald Trump. Inbox-ul lui este o cascadă de osanale si trimiteri la dracu. Zilele lui încep adesea la 5 dimineața. Nopțile lui sunt agitate. Ce ar fi putut face mai mult azi? Ce groază îl așteaptă mâine? El luptă pentru cel mai bun scenariu, se pregătește urgent pentru ce este mai rău și se îngrijorează că nimic nu va fi vreodată suficient de bun.

„Îmi fac griji pentru el”, spune Francis Collins, până de curând director al National Institutes of Health. „Este incredibil de frustrat” de atacuri „pentru că este o distragere a atenției. Dar nu există nicio parte din Tony Fauci care să fie gata să renunțe la o problemă doar pentru că este greu.”

„Să fii doi ani în asta și să fii în vârful de lance – este nevoie de o anumită personalitate pentru a putea persevera în asta”, spune Michael T. Osterholm, directorul Centrului de Cercetare și Politică a Bolilor Infecțioase de la Universitatea din Minnesota. „Este aproape ca și cum ai cere cuiva să alerge un maraton în fiecare zi a vieții.”

„Întotdeauna a avut un sprijin bipartizan complet, până la covid”, spune activistul SIDA Peter Staley, care a ales odată NIH și acum este un prieten drag al lui Fauci. „Este vremea Pământului plat. Nimic nu are sens. Acesta este un tip care încearcă să lase știința să dicteze ceea ce spune și face. Acum ei transformă ceva impecabil în ceva rău. Ei mint și repetă minciuna de 100 de ori până când oamenii cred că este adevărat.”

Staley îl sună pe Fauci de mai multe ori pe săptămână pentru a-l verifica, pentru a-l întreba ce mai face, pentru a discuta despre răspunsul la covid și rezistența la acesta.

„Ce să-i spun?” spune Staley. „Ce fel de sfat îi dau să câștige acel război? Este foarte frustrant. Este aproape imposibil de câștigat.”

Uită-te la apariția lui în fața Comisiei de Sănătate a Senatului la 11 ianuarie. Senatorul Richard Burr l-a mustrat pe Fauci și alți oficiali pentru răspândirea „scepticismului și confuziei în masă” cu mesaje mixte cu privire la recomandările Covid. O critică dură, dar corectă. Apoi interpelările a doi senatori – care se întâmplă să aibă diplome în medicină – au devenit personale.

„Sunteți arhitectul principal pentru răspunsul guvernului, iar acum 800.000 de oameni au murit”, a spus senatorul Rand Paul .

Fauci l-a certat pe Paul că o astfel de declarație „iresponsabilă” care „aprinde nebunii”. „Am amenințări asupra vieții mele, hărțuiri la adresa familiei mele”, a spus Fauci, sugerând că bărbatul din California l-a vizat pentru că „se gândește că poate eu ucid oameni”.

De ani de zile, Fauci glumea că filozofia lui personală vine de la „Nașul”: „Nu e personal; sunt strict afaceri.” Afacerea este știința. Știința l-a ajutat să vindece vasculita. Știința l-a ajutat pe el și pe alții să transforme HIV dintr-o condamnare la moarte într-o afecțiune gestionată de o pastilă.

Simte că lucrurile cu care se confruntă acum nu au nimic de-a face cu știința.

Mai târziu, în audiere, senatorul Roger Marshall a afișat un salariu uriaș care reprezintă salariul de peste 400.000 de dolari al lui Fauci. Marshall i-a acuzat pe Fauci și „Big Tech” că și-au ascuns investițiile financiare, ceea ce a creat „o aparență în care poate avea loc și niște șmecherie”.

Fauci, nedumerit și supărat, a răspuns că veniturile si bunurile sale, pe care le-a dezvăluit de zeci de ani, sunt disponibile publicului. (Deși această afirmație era adevărată din punct de vedere tehnic, dezvăluirile sale nu au fost disponibile doar la o căutare pe Google; după audiere, biroul lui Marshall a solicitat și a primit documentele de la NIH, apoi a declarat că Fauci „a mințit” cu privire la ușurința disponibilității lor.)

Când Marshall și-a terminat interogatoriul, Fauci și-a lăsat frustrarea să-l învingă. „Ce imbecil,” a mormăit el în sinea lui, fără a avea intenția să se audă la microfon.

Ce se întâmpla aici? Senatorii „încearcă să-l troleze pe Fauci și încearcă să-l coboare la nivelul lor”, spune Matthew Sheffield, un fost activist conservator care conduce acum un site web de comentarii politice numit Flux.community. „Ei știu dacă îl pot face să numească oamenii "imbecili" sau să se angajeze în meschinărie în mod constant – dacă o face chiar și doar o dată, atunci este o victorie pentru ei.”

Paul contestă această caracterizare și susține că Fauci merită „o oarecare culpabilitate” pentru pandemie, deoarece un grant de la agenția sa a finanțat cercetări într-un laborator din Wuhan, orașul chinez în care a fost detectat pentru prima dată noul coronavirus. (Originile exacte ale virusului rămân necunoscute. Consensul științific indică un transfer de la animal la om, dar dezbaterea este în desfășurare.)

Biroul lui Marshall nu a comentat teoria lui Sheffield. După audiere, site-ul de campanie al senatorului a început să vândă tricouri în valoare de 29 de dolari, cu poretretul doctorului, pentru a comemora momentul: „Trimite-i lui Fauci un mesaj luându-ți propriul tricou „Imbecil”!”

Modul în care Statele Unite finanțează și gestionează știința oferă o bază solidă pentru scepticism și conspirație, spune profesorul Kathleen Hall Jamieson de la Universitatea din Pennsylvania, care studiază comunicarea științifică și dezinformarea.

Da, recomandările științifice se schimbă pe baza datelor disponibile, un adevăr care poate fi exploatat pentru a face liderii responsabili să pară inconsecvenți sau incompetenți.

Da, Fauci are un salariu mare după standardele guvernamentale, a fost în aceeași funcție ne-alesă de 38 de ani și supraveghează un buget de 6 miliarde de dolari care se transformă în granturi; acestea sunt adevăruri pe baza cărora o persoană neîncrezătoare ar putea construi o teorie despre corupție, elite nesocotite și un flux nefast de bani de la cutare sau cutare instituție către cutare sau cutare laborator.

Da, virusul pare a fi nesocotit de toate eforturile noastre și alimentat de cele mai rele instincte ale noastre. Da, felurile în care s-a încheiat și a schimbat viața oamenilor au fost nemeritate, tragice, nebunești. Acestea sunt adevăruri înfricoșătoare pe care le poți neutraliza cu o fantezie despre cum un singur răufăcător uman este de vină.

Atacurile și dezinformarea par să aibă efect. Încrederea în Fauci se diminuează, potrivit unui sondaj realizat din aprilie de Centrul de Politici Publice Annenberg. După ce s-a menținut constant în vara și toamna trecută, procentul americanilor care sunt încrezători că Fauci oferă informații demne de încredere despre covid-19 a scăzut cu șase puncte față de aprilie, de la 71% la 65%.

„Pentru prima dată în viața mea – și sunt o femeie în vârstă – vocea care vorbește în numele celor mai bune cunoștințe disponibile în știință a rezistat unui atac susținut”, spune Jamieson, directorul centrului de politici. „Încrederea [în Fauci] rămâne mare în ciuda acelui atac, dar eroziunea este îngrijorătoare.”

Cu Trump plecat de mult de la Casa Albă și epuizarea publicului cu măsuri de precauție crescânde alături de varianta omicron, Fauci poate fi acum mai util celor care au nevoie de un vinovat decât celor care au nevoie de un erou. „Fauci trebuie să plece”, au cerut editorii revistei conservatoare National Review în această lună. „M-am saturat de covid”, a declarat prezentatorul de talk-show Bill Maher pentru Deadline înaintea emisiunii sale săptămâna trecută. Invitatul său, autorul Bari Weiss, a vorbit despre frustrarea a milioane de oameni: Ni s-a spus „vă faceți vaccinul și reveniți la normal. Și nu am revenit la normal.”

„Loialul Fauci a fost înțeleptul Oracol din Delphi al președintelui de atunci Donald Trump care vorbea despre înălbitorul de uz casnic ca agent injectabil, antiviral”, a scris editorialista din Washington Post, Kathleen Parker, săptămâna aceasta.

„Poate că este imaginația mea”, a continuat ea, „dar Fauci pare mai puțin încrezător în ultimul timp, poate obosit de propria sa voce și epuizat de doi ani de apariții în fața camerei”.

Senatorul Marshall a exagerat această eroziune în timpul audierii din 11 ianuarie. „Ți-ai pierdut reputația”, i-a spus el lui Fauci, adăugând: „Poporul american nu are încredere în cuvintele care ies din gura ta”.

„Aceasta este o adevărată denaturare a realității”, a răspuns Fauci.

Marshall a răspuns cu un adevăr din lumea din afara științei medicale: „Percepția este realitate”.

Fauci nu este naiv. El înțelege că o treime din țară nu-l va auzi. Încă înțelege Washingtonul suficient pentru a vedea cum se deteriorează în moduri noi și tulburătoare, pe măsură ce gândirea unei minoritați se răspândește la organele centrale. După cum spune Peter Staley: „Deoarece un partid a devenit atât de anti-știință, puterea lui Tony nu mai este stabilă”.

Cu toate acestea, Fauci încă crede că este un mesager eficient. Și încă nu a renunțat complet la oamenii care îi fac viața mizerabilă. După schimbul cu Marshall și un ciclu de știri dominat de „Imbecil” în loc de „omicron”, Fauci le-a spus propriului său personal neîncrezător: Poate că senatorul are o idee. Poate că investițiile mele financiare, deși dezvăluite și disponibile, ar trebui să fie mult mai ușor de văzut.

Cât despre cetățenii care îi doresc răul, el nu poate să nu caute un semnal, un simptom, care să-l ajute să înțeleagă.

„Întotdeauna caut binele din oameni, acel nucleu a ceva care este pozitiv”, spune Fauci. „Și este greu de imaginat că mulți oameni sunt oameni răi. Și, vreau să spun, este doar — a mocnit ceva în viața lor? Ceva care este evaziv din punct de vedere sociologic pentru mine?"

El se întreabă: resentimentele lor indică o problemă de bază care are nevoie – în lipsa unui termen mai bun – de vindecare?

„Poate că e durerea pe care o simt ei, asta îi conduce?” spune el, parcă stând lângă patul unui pacient. „Și ne concentrăm asupra aberației acțiunilor lor, dar chiar nu apreciem pe deplin că poate suferă. Și se revoltă împotriva unui eșec al societății, poate, pentru a răspunde unora dintre nevoile lor. Poate că avem nevoie, ca națiune, să abordăm problemele fundamentale care fac, știți, zeci de milioane de oameni să se simtă într-un anumit fel.”

Duminica trecută, în fața Memorialului Lincoln, mii de oameni s-au adunat împotriva obligațiilor de vaccinare. Numele lui Fauci era mâzgălit pe multe pancarte. Retorica era familiară. „Dr. Fauci este noul Jeff Mengele din cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus un muncitor în construcții din Long Island pe nume Gio Nicolson, care l-a descris pe Fauci atât drept „marionetă”, cât și „dictator”. O femeie în vârstă de 57 de ani, pe nume Robin Field, a condus la trei ore din Yorktown, Virginia, pentru a ridica un panou de casă care înfățișa capul decapitat al lui Fauci într-un laț, sub cuvintele „HANG EM HIGH”. ("Spânzurați-l")

Fauci este vinovat de trădare, potrivit lui Field. Ea și-a făcut propriile cercetări, spune ea, și este clar că recomandările lui au „omorât oameni” și l-au făcut să câștige bani.

Violența pancartei ei, totuși, de unde vine asta? La un nivel primar, pare să transmită durere sau frică.

„Of co...”  începe, apoi se oprește. "Bine…"

Cum ar fi spus-o?

„Mă simt atât de rău că atât de mulți oameni și-au pierdut viața. Asta doare, pentru că toți avem persoane dragi care ne-au atins inimile și au murit.”

Aproape nimeni în viață nu a experimentat acest tip de moarte subită în masă, acest nivel de boală larg răspândită, această înghețare și fracturare a întregii vieți. Doare. În cea mai mare parte a anilor 1980, toți pacienții cu SIDA ai lui Fauci au murit. Morți urâte pe care a fost neputincios să le prevină. A trebuit să suprime durerea și să îngroape emoția pentru a trece peste fiecare zi. Când își amintește de acea epocă, ochii îi lăcrimă și i se îngustează gâtul. Autodiagnosticarea lui este rapidă („stresul post-traumatic”) în timp ce face legătura între trecut și prezent. În mijlocul unui cataclism, este greu să vezi finalul. Dar se termină.

„Ca societate, când vom ieși din asta, știi, vom ridica privirea și vom spune: „O, Doamne, prin ce am trecut”, spune el. „Am avut un focar în care am pierdut aproape 900.000 de oameni în ultimii doi ani. Asta va avea un efect de lungă durată.”

La începutul anilor '70, când era rezident șef într-un spital din Manhattan, Fauci își amintește că a aruncat o privire peste East River în miezul nopții: „Spunând, știi, sunt obosit, dar nu mă pot opri până când, cel puțin acest pacient este stabilizat.” Când a fost medic curant la NIH în timpul crizei SIDA, nu a părăsit secția până nu a satisfăcut nevoia fiecărui pacient. Acum el vede întreaga țară ca fiind pacientul său - un pacient afectat atât de un virus, cât și de o afecțiune nediagnosticată care îi împiedică capacitatea de a lupta.

S-ar putea scuti de dureri și epuizări suplimentare și ar putea permite Americii să vadă un alt medic. El ar putea supraveghea.

„Nu este caracterul meu”, spune el. — Eu nu fac asta.

Pacientul, vedeți, nu este încă stabilizat.

Fauci se uită pe fereastra bucătăriei în mica lui curte din spate. Chiar acum vede o răscruce pentru America. Cel mai bun scenariu: vaccinare crescută, mai multă imunitate, medicamente antivirale, un virus sub control. Dacă lucrăm împreună. Cel mai rău: o nouă variantă, la fel de transmisibilă ca omicron, dar mai mortală, exacerbată de acea comorbiditate - deteriorarea minții și a politicii noastre.

„Parcă ar fi ora 2 dimineața și mă uit pe fereastră la East River”, spune Fauci, „și am un pacient care sângerează și un alt pacient are un infarct miocardic și un alt pacient care are septicemie —”

Amintirea provoacă un fel de discuție încurajatoare pentru prezent.

„Nu avem timp să fim epuizați, oameni buni. Aveți o treabă de făcut.”

Sursa: Washington Post

Alte stiri din Externe

Ultima oră