Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Rochester Medical Center, SUA, arată că un consum scăzut de alcool protejează împotriva inflamaţiilor şi curăţă creierul de toxine, inclusiv cele asociate cu boala Alzheimer, relatează foxnews.com.
"Cantităţile mici de alcool sunt potențial benefice pentru sănătatea creierului", spune Maiken Nedergaard, autorul principal al studiului. "[Alcoolul consumat cu moderaţie] îmbunătăţeşte capacitatea creierului de a elimina deşeurile."
Creierul, explică oamenii de știință, are un sistem unic de curățare, prin care elimină "deșeurile", inclusiv proteinele care au legătură cu Alzheimerul și de alte forme de demență. În studiul realizat pe animale, cercetătorii au examinat efectele alcoolului asupra procesului de curățare.
Ei au descoperit că şoarecii care au primit echivalentul a 2,5 băuturi pe zi şi-au curăţat creierul mai eficient decât şoarecii care nu au fost expuşi deloc la alcool.
Este important să nu exagerați, totuși. Rozătoarele expuse unor niveluri ridicate de alcool nu le-a mers bine, manifestând inflamații, tulburări motorii şi cognitive.
Acest studiu aduce noi dovezi privind beneficiile pentru sănătate ale consumului redus de alcool, inclusiv un risc mai mic de boli cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer. Noroc!