Teodor Ganea, dezbateri MARI într-o lume MICĂ. Hai și tu la “Romanian Public Forum Debate!”

11 Mar 2022 | scris de Mara Răducanu
Teodor Ganea, dezbateri MARI într-o lume MICĂ. Hai și tu la “Romanian Public Forum Debate!” Galerie foto (3)

MOTTO. „Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea. (Nelson Mandela, fost preşedinte sud-african) 

L-aș vedea lejer în postura unui veritabil ministru al Educației. Unul pe bune. Discursul său dezinhibat, aproape nefiresc de spontan și de sincer - mă duce instant, într-o opoziție dezarmantă și aproape oximoronică - cu gândul la copiii României care abandonează școala de la vârste fragede.

EVOLUȚIE. La analfabetismul funcțional care, la “adăpostul” anilor de pandemie, a crescut în țara noastră ca ciupercile după ploaie. Ne tehnologizăm, dar în unele zone încă luăm lumină de la sfânta lampă. Ghinion! Un paradox nefiresc, din care am putea învăța însă în fiecare zi. Trebuie doar să vrem și să ne dorim să evoluăm. 

PUTEREA VISULUI AMERICAN. Teodor Ganea trăiește în America, la New York, acolo unde părinții săi, amândoi medici, s-au stabilit imediat după Revoluție. Am purtat discuția în limba română. Vorbește bine, argumentat și pertinent. Aerul american răzbate din comportamentul lui, din felul în care privește lumea și oamenii. Pare că nimic nu-i poate sta în cale. Un “uragan” al faptelor bune. Al apropierii oamenilor prin ceea ce-i unește și nu prin ceea ce-i desparte. 

Este acea putere a visului american spre care, într-un fel sau altul, la un anumit moment al vieții noastre, ne-am întors cu toții privirea. Teodor îl are în sânge. O putere care vine natural și firesc atunci când știi că poți, dar mai ales că vrei să faci lucruri. Simt imediat și latura românului din el. Emană emoție și transmite bunătate. Vorbește despre tinerii noștri și despre România, cu mai multă patimă și blândețe, decât i-am auzit pe mulți dintre românii care trăiesc în țară. 

DEZBATERILE VIITORULUI. Teodor Ganea este „The man of debates.” Este în ultimul an de liceu la „Horace Mann School”, una dintre institutiile de elită din SUA.  Îl așteaptă un an plin, dar perspectivele unui nou început nu-l sperie. Dimpotrivă. L-am ascultat mărturisind franc, într-un interviu pentru Radio România Actualități, că a învățat și acasă, dar și la școală să iubească dificultățile pentru că sunt ocazii să devină mai bun. Mai puternic. Mai ancorat în realitate. 

BUCURIA DIALOGULUI. Este o reală plăcere să-l ai interlocutor. O vervă inepuizabilă, transformată deja în pasiune, în care mă regăsesc și eu, amintindu-mi de începuturile mele în presă. Este un sentiment aparte pe care nu toți oamenii au privilegiul să-l cunoască și să-l simtă, acela de a începe schimbarea cu bucățica ta de lume. Ne întoarcem la subiectul- cheie al discuției noastre: “Romanian Public Forum Debate”, un proiect de succes în America pe care Teodor Ganea s-a ambiționat să-l aducă, din 2020, și pe meleagurile românești. 


EMOȚIE ȘI RECUNOȘTINȚĂ. Nu neagă nicio clipă că este un tânăr norocos. Amintește - pe lângă oamenii din America și din România care i-au fost alături în demersul său - și de susținerea Excelenței Sale, Doctor Ion Jinga, ambasadorul României la Națiunile Unite. Este recunoscător pentru orice ajutor care i-a fost oferit și conștient că, de unul singur, nu ar fi putut să pună bazele proiectul în care a crezut și crede, în continuare, cu aceeași tărie. 

CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE. Recunoaște că este un împătimit al dezbaterilor. Era în clasa a opta când a descoperit că-i place să despice firul în patru atunci când îi pică în mână un subiect bun, să-l analizeze, să-l argumenteze. Este, până la urmă, un joc al comunicării, al toleranței, al contradicției-constructive și o oportunitate de a privi spre alte lumi. Alte culturi. Alte educații. Alte sisteme de învățământ. Un joc al exersării limbii și a capabilității de a-ți argumenta ceea ce simți, ceea ce ești și ceea ce crezi despre un subiect anume ales. Să accepți și părerea celuilalt și, de ce nu, să înveți din ea. Câți dintre noi, tineri sau adulți, mai facem, cu adevărat asta, în lumea de astăzi?


FII PRO SAU CONTRA! DEZBATE! O dezbatere care dărâmă, fără drept de apel, barierele discriminării de orice fel. Tu, tinere, fie că ești licean sau elev de gimnaziu, ești liber să participi! Liber să intri în joc pentru a-ți susține părerea, fie că este una PRO sau CONTRA. Teodor știe că românii sunt oameni cu minți strălucite care au făcut istorie în multe domenii. Tocmai de aceea, mărturisește că nu a înțeles de ce nicio persoană nu reprezenta România la concursurile internaționale, din cadrul acestor dezbateri.

A decis să preia inițiativa și să aducă puțină dezbarere de bună calitate în rândul tinerilor români. În 2020, a inițiat proiectul dezbaterilor, aparent mici, dar care pot mișca lucrurile într-o lume mare și uneori mult prea nepăsătoare la nevoile tinerilor. La modul în care privesc lumea. În care discută. În care își argumentează o idee pentru care luptă. O formulă plăcută de a ghida mai bine educația generației de mâine. 

„Romanian Public Forum Debate”. Turneul -pilot s-a desfășurat la Constanța, mai exact la Colegiul Național Mircea cel Bătrân. A fost un succes, așa că Teddy a mers mai departe cu proiectul și în 2021. Pandemia a încurcat puțin regulile jocului, însă totul s-a desfășurat în format online. Chiar și în acest context mai puțin fericit, lucrurile au mers neașteptat de bine. Elevii români participanți au fost, așa cum mi-a povestit Teodor, extrem de bine pregătiți și cu argumente solide la purtător. 

PLĂCEREA DEZBATERII. Îmi explică și cum se desfășoară „ostilitățile.” Participă două echipe a câte doi debaters, câte unul din fiecare echipă, un arbitru sau un judecător. Tema, una de impact din spectrul educației, este aleasă de comun acord. În mod democratic, cum punctează Teddy. Așa cum se întâmplă într-o dezbatere – deocamdată, una ținută în limba engleză – cei doi participanți încearcă, prin argumentele aduse, să-l convingă pe arbitru că ideile lui au cel mai mare impact asupra societății. Unul pozitiv, firește!  Ca să vezi de ce parte se poziționează echipa ta, vei trage la sorți, așa că trebuie să fii pregătit/ă să combați și să ai argumente de orice parte  a barierei te-ai afla. 

PE CÂND DOUĂ ORE DEZBATERE ȘI ÎN ȘCOLILE ROMÂNEȘTI? Îmi place ideea! Îmi plac dezbaterile, mai ales cele care se bazează pe respect, pe libertatea ideilor și pe argumente! Pro sau contra unei idei, ești oricum câștigător! M-aș încumeta și eu să-l provoc pe Teddy la un subiect de dezbatere. Și anume: merită copiii români să aibă în curricula școlară două ore de astfel de dezbateri pe săptămână? Eu mă poziționez de pe acum PRO. Și sunt convinsă că și Teodor Ganea, tânărul care face dezbateri pe bune, este în asentimentul meu. 

EDUCAȚIA UNEȘTE. Și interlocutorul meu știe asta cel mai bine. Deși multe dintre activitățile sale le desfășoară în format online, a rămas fidel lecturii cărților în formatul tradițional. Pe hârtie. Acolo unde se simte poate cel mai bine puterea poveștii. În plus, Teodor s-a ocupat și de scrierea unui proiect de cercetare etnolingvistică și interdisciplinară. Unul dintre articole scrise despre viața aromânilor, extrem de bine documentat și argumentat, i-a fost deja publicat în „Jurnal of Emerging Investigators.”

Din cât am apucat să-l cunosc, știu că Teodor Ganea nu va renunța la proiectul „Romanian Public Forum Debate.” Nici la România. Nici la tinerii români care au nevoie de aceste dezbateri. Care au nevoie să se simtă importanți, apreciați, ascultați. Care au nevoie să învețe cum să învețe și cum să folosească informația. Așa că, dincolo de vremurile pe care le trăim, anul acesta se va desfășura în țara noastră cea de-a treia ediție a proiectului al cărui inițiator este Teodor Ganea.  

TEDDY PREȘEDINTE. 2022. Un an în care vremurile par să nu țină prea mult cu oamenii. În care avem mai mult decât oricând nevoie de dezbateri care să apropie oamenii, tineri și adulți. Nu știu dacă Teodor va alege medicina, urmând drumul părinților. Sau dacă va urma o carieră în politică, istorie, finanțe sau diplomație. Îl văd reușind cu brio în oricare dintre aceste domenii. Nu știu cât la sută din el este americanul și cât românul. Cât iubește România și cât iubește America. Nici nu-mi pasă. Știu însă că pot spune oricând, din America sau din România, TEDDY PREȘEDINTE. UN PREȘEDINTE AL DEZBATERILOR. “Romanian Public Forum Debate”. Educația unește mințile și sufletele oamenilor, indiferent de vârstă. Povestea merge mai departe!

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră