Povestea unui tânăr pictor din Iași care va expune lucrările sale pe Lună (video)

18 Ian 2023
Povestea unui tânăr pictor din Iași care va expune lucrările sale pe Lună (video)

Un tânăr care studiază la Iași va primi șansa vieții: picturile sale vor ajunge pe Lună. Khaled Matar este pe jumătate palestinian şi a fost elev al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. „Fire Keeper” şi „Reaching for the Holy Grail” sunt picturile care au primit Menţiune de Onoare în cadrul International ARC Salon Competition şi care vor fi trimise pe Lună, alături de lucrările a 30.000 de creatori contemporani din 139 de ţări, conform ziaruldiniasi.ro.

Khaled Matar are 21 ani, s-a născut în Iaşi, dar este pe jumătate palestinian, tatăl său fiind din Palestina. Încă din copilărie a fost pasionat de artă, iar în clasa a III-a a obţinut chiar şi un premiu la concursul „Culorile Copilăriei”. „În clasa a IX-a am început să iau pictura mai în serios şi să mă gândesc la urmarea acestei vocaţii ca şi carieră. De atunci, încerc să lucrez zilnic pentru a deveni mai bun”, spune tânărul.

El a învăţat la Colegiul “Băncilă” tocmai din dorinţa de a evolua cât mai mult pe acest plan. „Liceul la care am studiat era orientat mai mult spre arta modernă şi nu am învăţat mare lucru de acolo, aşa că am început să învăţ pe cont propriu ce mă interesa: arta realistă figurativă”, explică Khaled. Vechii maeştri, precum Rembrandt, Caravaggio şi Da Vinci l-au introdus cu adevărat în artă.

În anul 2019 a câştigat locul al III-lea la International ARC Salon Competition, categoria Da Vinci Initiative, cu autoportretul „I ripped the key from around my neck”, obţinând o menţiune de la la Portrait Society of America. „Acest lucru m-a ambiţionat enorm şi m-a convins că acesta este drumul pe care trebuie să merg”, mărturiseşte băiatul.

Ulterior, acea lucrare a fost prezentată la European Museum of Modern Art (MEAM), apoi în cadrul expoziţiei colective a concursului Sotheby's New York şi, după, a fost selectat ca finalist în cadrul unui concurs din Danemarca, fiind expus şi la Castelul Frederiksborg din Copenhaga.

În urma celei de-a 16-a ediţii a Competiţiei Internaţionale Art Renewal Center, Khaled a obţinut două Menţiuni de Onoare cu picturile sale „Fire Keeper” şi „Reaching for the Holy Grail”. Acestea vor fi incluse în Codexul Lunar „Colecţia Polaris” şi vor ajunge pe Lună. Operele de artă vor fi gravate cu laser pe o microfişă de nichel sau digitizate pe carduri de memorie terabyte şi incluse într-o capsulă a timpului.

„Înseamnă mult pentru mine să văd că Art Renewal Center apreciază efortul pe care l-am depus, iar acest lucru mă motivează să lucrez şi mai mult pentru a deveni mai bun în ceea ce fac. Nu mi-am putut imagina niciodată că picturile mele vor ajunge pe Lună. Uneori mă uit la Lună şi parcă nu îmi vine să cred că va exista acolo o capsulă în care vor fi stocate şi două imagini create de mine”, mărturiseşte Khaled Matar.

„Pictura «Fire Keeper» este inspirată din monomitul lui Joseph Campbell. Această lucrare înfăţişează salvarea eroului căzut către Fire Keeper, adică păstrătoarea focului care îi oferă focul etern ce îl va reînvia şi va alunga întunericul”, spune Khaled despre „Fire Keeper”, una dintre lucrările care i-au adus o Menţiune de Onoare.

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră