În pustietatea Siberiei trăieşte o sectă care poartă numele de ”Bisericia Ultimului Testament”. Membrii se închină unui fost polițist rus care pretinde că este cea mai recentă reîncarnare a lui Iisus.
Marți, guru-ul sectei Vissarion, care conducea de trei decenii destinele a mii de adepţi ce vedeau în el reîncarnarea lui Iisus Hristos, lucru pe care chiar el îl susținea, a fost arestat de forţele speciale ruse.
Totul a început după căderea Uniunii Sovietice. Pe atunci, Serghei Torop, un fost polițist, a fondat o sectă religioasă în pustietatea Siberiei. Biserica Ultimului Testament se ghidează după învățăturile din propria sa carte, ”Ultimul Testament”.
Secta „Biserica Ultimului Testament” s-a instalat într-o aşezare construită în pădure de adepţii săi, în districtul Kurgan din regiunea siberiană Krasnoiarsk.
Până în prezent, Torop, sau Vissarion după cum el însuși se autointitulează, a atras mai bine de 4.000 de adepţi. Torop susţine că a avut o revelaţie mistică după ce a rămas fără serviciu, în 1989.
Membrii bisericii, cunoscuţi sub numele de Vissarioniți, provin din toate mediile sociale, de pe tot globul. Aceştia trebuie să îşi dovedească devotamentul faţă de „Isus din Siberia”, renunţând la „imoralitățile” vieții moderne - fumatul, alcoolul, sau schimbul valutar - și îmbrățișând o existență simplă. Aceştia trăiec în colibe de lemn, în apropiere lui Torop.
"Comunitatea este organizată în două tipuri de familii, cele naturale și cele unificate". "Familia naturală" este formată de înrudirea biologică dintre bărbat, femeie și copii. În timp ce "familia unificată" este " o organizare comunală ce urmează viziunea lui Vissarion, potrivit căruia oamenii trebuie să învețe să depășească egoismul și să trăiască împreună ca frați și surori."
În comunitate, cea mai mare sărbătoare a anului este ziua de naştere a lui Vissarion, pe 18 august. Sectanţii din Siberia spun că urmează apocalipsa, iar singurii supravieţuri vor fi credincioşii Bisericii Ultimului Testament. Cei care vor moşteni, de altfel, şi „pământul promis”.
Adepții cultului sunt muzicieni ruși, actriţe, profesori, medici, foști colonei ai Armatei Roșii, un fost ministru din Belarus, precum și un număr tot mai mare de oameni din Europa de Vest.
Secta se hrăneşte cu fructe de padure, nuci și ciuperci, adunate din pădure. În schimbul obiectelor artizanale pe care le produc, ei primesc legume, hrişcă și orz din satele din apropiere.
Vissarion şi doi dintre apropiaţii lui, Vadim Redkin şi Vladimir Vedernikov, au fost arestaţi marţi, a anunţat Comitetul de anchetă rus, după o operaţiune comună a FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB) şi Ministerului de Interne.
Cei trei sunt acuzaţi că s-au folosit de sectă pentru a extorca sume de bani de la discipolii lor şi că au exercitat asupra acestora „violenţe psihologice”, provocându-le „daune grave sănătăţii”.
Într-o înregistrare video difuzată de autorităţi, suspecţii sunt conduşi, încadraţi de bărbaţi cu cagule şi uniforme de camuflaj, la bordul unui elicopter.
Vissarion şi-a strâns miile de adepţi într-o zonă izolată din Siberia pentru a crea un fel de Arcă a lui Noe, care să salveze omenirea de un cataclism pe care omul este pe cale să-l provoace.
„Biserica Ultimului Testament” nu trăia însă complet ruptă de lume, primind în mod regulat vizite ale presei.
Vissarion îşi crease o anumită notorietate în Rusia, iar unii dintre adepţii săi veneau din Europa Occidentală.
Discipolii lui Vissarion, care duc un trai autosuficient, spun că trăiesc în comuniune cu natura şi refuză carnea, alcoolul şi tutunul.