Povestea de succes a românului care a reușit să crească cel mai valoros animal din lume: ”Am zis că aşa ceva este rar. Nu am crezut până nu am încercat”

30 Mar 2023
Povestea de succes a românului care a reușit să crească cel mai valoros animal din lume: ”Am zis că aşa ceva este rar. Nu am crezut până nu am încercat”

Și România are acum cel mai scump sortiment de carne de vită. Este vorba despre vita Wagyu. Produsă în special în Japonia şi apreciată pentru gustul său bogat, aceasta poate costa chiar şi 400 de dolari pentru un kilogram. Un român din Timiș a decis să aducă în țară cea mai scumpă rasă de vită din lume, iar acum vinde pe piață carnea cu cel mai ridicat preț. Un singur animal poate costa 30.000 de dolari și trebuie crescut cu mare grijă, anunță Antena3.

Unul dintre pionierii creșterii de vite Wagyu în România este Raimond Rusu, fermier din județul Timiș. Potrivit acestuia, efectivele de Wagyu din țara noastră nu depășesc 400 de capete în momentul de față, dar sectorul este în plină dezvoltare. Numai în ferma din Timiş cresc deja peste 100 de astfel de vaci.

„Am luat mai multe rase de vaci. Şi Angus, şi bălţată pe linia de carne, iar din Wagyu am încercat embrionări în Germania şi am adus vaci gestante de pe urma cărora am obţinut aceşti viţei de Wagyu. La ora actuală avem în jur de 60 sau poate 60 de vaci fătătoare, avem un taur autorizat pentru montă, încă trei tauri autorizaţi care îi băgăm prin rotaţie la montă. Toate montele sunt naturale. Avem undeva la 30 de viţele pe fermă şi 25-30 de tăuraşi””, a povestit Raimond Rusu.

Originea cărnii Wagyu datează din anii 1800, perioadă în care mai multe rase europene de vită au fost aduse în Japonia și încrucișate cu rase native japoneze. “Wa” înseamnă “japonez”, iar “gyu” înseamnă “vită”. Așadar, termenul nu se referă la o singură rasă de vite, ci la mai multe soiuri (regionale), care încă din acea perioadă domină comerțul cu carne de vită din Japonia. Aceste vite sunt crescute pentru a rezista la condiții externe dificile, ceea ce oferă multă grăsime mușchilor care au, din acest motiv, o culoare rozalie și un gust extrem de delicat. Pentru a proteja calitatea superioară și gustul acestui tip de carne, guvernul japonez monitorizează și intervine dacă este cazul în procesul de producție. 

O astfel de delicatesă poate fi cumpărată pe piața din România. La o simplă căutare online, o porție de carne de vită Wagyu poate depăși 600 de lei, în codițiile în care este și preparată la un restaurant. Gurmanzii susțin că merită toți banii, având în vedere calitățile culinare.

Wagyu nu reprezintă o anumită rasă, ci mai multe soiuri regionale, care de-a lungul anilor au întrunit criteriile de includere în această categorie de elită. Cele mai căutate sunt soiurile crescute în circa 10 zone din împrejurimile prefecturii japoneze Hyogo. Matsusaka, Omi și în special Kobe sunt exemple de carne de vită japoneză extrem de căutate și apreciate. Sortimentul Kobe – obținută din tauri castrați – poate ajunge până la 1000 Lei per porție în restaurantele care își permit să importe acest sortiment din Japonia. 

Carnea de vită wagyu de înaltă calitate poate costa peste 2000 Lei per kilogram, iar vacile în sine se pot vinde chiar şi cu 120.0000 Lei. În anul 2002, un exemplar de vită Wagyu din Matsusaka s-a vândut la fabuloasa sumă de aproape 2 milioane de Lei. Japonia exportă carne Wagyu în valoare de câteva sute de milioane de euro în fiecare an.

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră