Casa a fost construită în urmă cu 116 ani şi a fost pe rând sediu de sucursală pentru Banca Națională Săsească, pentru Casa Generală de Economii, Societatea Națională de Electricitate şi Ministerul de Finanțe. După 1990, a devenit sediu Bancorex. Acum, se va numi Banca de cultură Apollonia, după celebra negustoare din secolul al XVI-lea, Apollonia Hirscher.
Faţadele fostei Bănci Săseşti din Braşov, clădire monument istoric de importanţă naţională, reprezentativă pentru oraş, vor putea fi admirate din nou de localnici şi turişti, firma care a efectuat lucrările de reabilitare dezvelindu-le recent, după patru ani de la deschiderea şantierului.
În prezent, se mai lucrează la ancadramentul de la uşa de intrare, de pe strada Republicii, şi la montarea celebrelor coarne de cerb, care dădeau identitate clădirii.Conform Primăriei Braşov, s-au păstrat concepţia constructivă iniţială, distribuţia interioară a spaţiilor şi decoraţia faţadelor, caracteristică stilului anilor 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.
Fosta Bancă Săsească este unul dintre monumentele importante ale Braşovului, atât prin arhitectură - fiind una dintre puţinele construcţii "Jugendstil" din oraş, după planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat şi Hotelul "Coroana", altă clădire emblematică a municipiului - cât şi prin imaginea pe care o redă despre Braşovul sfârşitului de secol XIX - începutului de secol XX, fiind construită în 1906.
A fost prima clădire din oraş care a fost construită cu scopul precis de a fi bancă.
Iniţial, aici a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929, în imobil a fost amenajată Casa Generală de Economii. În 1948, clădirea a fost naţionalizată şi preluată de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor '90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat de municipalitatea braşoveană.
La parter, un detaliu sporește șarmul şi misterul acestei clădiri de patrimoniu. Camera de tezaur a fostei Bănci Săsești a rămas ferecată încă de la închiderea Bancorex la sfârşitul anilor ’90. Uşile masive ale încăperii de patru metri pătraţi au cifru, patru încuietori și două roți, pentru deblocarea mecanismelor.
“Nu știm foarte multe despre acest seif, mai ales nu știm ce este în interiorul lui, pentru că nu am găsit cheile. Am contactat Banca Națională, au venit cu un set de chei. Din păcate, nu s-a potrivit niciuna dintre ele”, povesteşte Radu Dascălu. Clădirea găzduieşte deja expoziţii de artă plastică şi fotografie.