Excesel de zel al poliției: au amendat o bătrână cu 2000 lei pentru a sunat la 112 să raporteze o cutie plină cu pisici abandonată pe stradă

24 Ian 2023
Excesel de zel al poliției: au amendat o bătrână cu 2000 lei pentru a sunat la 112 să raporteze o cutie plină cu pisici abandonată pe stradă

O femeie de 70 de ani din județul Brăila a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție care a amendat-o că a apelat nejustificat la 112 după ce a găsit pe stradă cinci pui de pisică. Printr-un proces deschis la Judecătoria Brăila, o pensionară de 70 de ani a cerut anularea unei amenzi de 2.000 de lei aplicate de polițiști pentru apelarea nejustificată a numărului de urgență 112.

În proces, femeia a arătat că după ce a găsit puii de pisică abandonați la gunoi „nu a știut ce să facă, motiv pentru care a sunat la 112”, conform ziare.com

IPJ Brăila a cerut menținerea sancțiunii arătând că „procesul-verbal a fost emis ca urmare a faptului că a apelat (n.r. femeia) nejustificat la 112”. „Procesul-verbal a fost întocmit conform dispoziţiilor art. 16 şi art. 17 din O.G. nr. 2/2001, iar sub aspectul temeiniciei fapta a fost descrisă în amănunt”, se arată în întâmpinarea depusă la dosar de IPJ Brăila.

Judecătoria Brăila a arătat că „motivul pentru care petenta a apelat la numărul unic de urgenţă nu se circumscrie unui motiv justificat”. „Acest număr unic trebuie să fie utilizat doar în măsura în care există un risc direct pentru viaţa, integritatea ori proprietatea petentei. În cauză, așa cum reiese și din înregistrările video, nu se poate reţine că a existat un asemenea risc, astfel încât să justifice apelarea numărului de urgenţă.

Mai mult, instanţa precizează că existau alte mijloace prin care petenta putea să aducă la cunoştinţă autorităților faptul că existau pui de pisică la gunoi (prin prezentarea la prima secție de poliţie). Prin urmare, instanţa apreciază că petenta a sunat la 112 fără a avea vreun motiv justificat”, se arată în sentința Judecătoriei Brăila. Judecătorul a decis, însă, că amenda de 2.000 de lei nu se justifică, fiind suficient un avertisment.

Sancțiunile juridice constituie nu mijloace de răzbunare a societății, ci de prevenire a săvârșirii faptelor ilicite și de educare a persoanelor vinovate. În continuare instanţa apreciază că în cazul de faţă scopul sancțiunilor contravenționale se poate realiza și prin aplicarea unei măsuri de atenționare a contravenientului, fără aplicarea amenzii contravenționale. Având în vedere vârsta petentei, respectiv aproximativ 70 de ani, instanţa apreciază că este suficientă aplicarea unui avertisment coroborat cu faptul că petenta a trecut printr-un proces, pentru a-și corija conduita”, se mai arată în sentința Judecătoriei Brăila, care nu este definitivă.

 

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră