Drumul lui Alexandru de la sărăcia din Firijba Vâlcii până la munca de cercetare de la NASA

04 Ian 2023
Drumul lui Alexandru de la sărăcia din Firijba Vâlcii până la munca de cercetare de la NASA

Povestea lui Alexandru Chimba este un exemplu viu al minunilor pe care destinul ni le pregătește la fiecare pas, al ambiției, al perseverenței și al statorniciei. Copil sărac din Firijba Vâlcii, provenind dintr-o familie cu 7 frați, acesta a reușit prin forțele proprii să își facă o carieră, să-și construiască propriul drum prin viață. Si nu orice cariera. Ci una demnă de un geniu.

Tatăl său era tăietor de lemne, iar mama lui nu se dădea la o parte să ia în cârcă un buștean cât omul de gros. Încă de pe băncile școlii profesorii au înțeles că Alexandru are ceva special: iubea stelele.

La vârsta de 11 ani tânărul a fost trimis la Râmnicu Vâlcea să urmeze gimnaziul, iar drumul l-a purtat spre București. Deja în clasa a X-a, Alexandru analiza teoriile despre meteoriți, despre galaxii, copilul din Firijba era deja considerat un geniu, scrie ramniculvalceaweek.ro.

 În anul doi de la facultatea de matematica viața lui s-a schimbat total. Alexandru a dispărut fără urmă chiar înainte de Crăciun. Până în primăvara anului 1990 când în sătuc sosește o mașină mare, albă, din care coboara un bărbat înalt, cu părul grizonant, iar femeile din sat îl recunosc.

„Lixandru lui Uca? Tu esti Lixandru a’ lui Uca?”

Alexandru Chimba ajunsese la NASA, trăia în Maine. A fost printre cei care au pregătit programul Mars Pathfinder. Din pacate, românii nu au ajuns să îi afle povestea impresionantă. Povestea de viață a unui tânăr care din nimic a ajuns printre stele.

„Ar fi o șansă, satul este deja părăsit, noi am adus drumul până la intrare. Dar este o minune, un sat în mijloc de pădure. Depinde foarte mult care sunt intențiile domnului Alexandru. Oricum, dorește să se reîntoarcă aici, la un moment dat. Locul se poate preta la orice, tabără de pictură, de teatru etc”, declara primarul satului.

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră