Cum arăta primul timbru poştal din istorie (imaginea, în interiorul articolului)

01 Mai 2020 | scris de A.V.
Cum arăta primul timbru poştal din istorie (imaginea, în interiorul articolului) Galerie foto (2)

În ziua de 1 mai 1840, Marea Britanie a tipărit primul timbru poştal din istorie, invenţie ce a revoluţionat comunicaţiile. Avea inscripţionat portretul din profil al reginei Victoria (1819-1901) pe fundal negru şi valora un penny, de unde şi denumirea de "Penny Black".

A intrat în circulaţie începând cu data de 6 mai 1840, notează agerpres.ro.

Istoricul timbrului Penny Black începe cu iniţiativa inventatorului Sir Rowland Hill care, în 1837, a propus o modalitate de a simplifica serviciile poştale, arată bbc.com. Astfel, el a gândit atât un timbru cu adeziv, folosit în special pentru trimiterea coletelor, cât şi un plic pre-plătit, folosit pentru scrisori.

Imaginea de pe timbru a fost inscripţionată de gravorul Charles Heath, care se inspirase din portretele realizate de artistul Henry Corbould.

Dimensiunile timbrului Penny Black erau de aproximativ 19 x 22 milimetri. În fiecare din cele două colţuri superioare, erau reprezentate două cruci malteze, în mijlocul acestora putând fi observat câte un soare stilizat. Colile tipărite includeau 240 de timbre, aşezate în 12 coloane şi 20 de rânduri.

La 8 mai 1940, a fost emis un timbru în valoare de doi penny, fundalul acestuia fiind albastru.

Timbrul Penny Black nu a fost folosit decât un an, din motive practice. Din cauza culorii preponderent închise, nu se distingeau urmele ştampilei, ceea ce permitea refolosirea timbrului. Astfel, în februarie 1841, a fost emis un alt timbru, cu aceeaşi imagine, dar pe un fundal roşu, intitulat "Penny Red". De menţionat că prima ştampilă din serviciu poştal a apărut, în 1661, tot în Marea Britanie, cunoscută sub denumirea "Bishop Mark", după numele directorului Poştei britanice de atunci, Henry Bishop.

În total, au existat 68.808.000 de timbre Penny Black, tipărite pe 286.700 de coli. Singurele coli intacte care s-au păstrat pot fi admirate la Muzeul Britanic al Poştei, înfiinţat, la Londra, în 2004, potrivit postalheritage.org.uk.

Portretul reginei Victoria avea să rămână pe mărcile poştale britanice până la moartea sa din 22 ianuarie 1901, conform warwickandwarwick.com. Timbrele emise în Regatul Unit continuă să conţină referiri la diverse feţe regale.

Brazilia a fost a doua ţară din lume care a tipărit timbre, începând cu 1843.

La 12 mai 2015, Romfilatelia a lansat o emisiune filatelică pentru a sărbători 175 de ani de la apariţia primului timbru din lume. Emisiunea de mărci poştale s-a numit "Expoziţia Filatelică EUROPHILEX Londra 2015" şi a avut o dublă semnificaţie: marcarea aniversării apariţiei timbrului Penny Black şi readucerea în atenţia publicului a Expoziţiei Mondiale de Filatelie Londra '90, una dintre cele mai mari din domeniu de la acea vreme.

În 2015, Google a marcat 175 de ani de la apariţia faimosului timbrul britanic printr-un doodle, ce poate fi văzut la adresa: https://www.google.com/doodles/175th-anniversary-of-the-penny-black-stamp.

În spaţiul românesc, primele mărci poştale au fost tipărite în Moldova, la 15 iulie 1858. Acestea erau vestitele "Cap de bour", a căror primă emisiune cuprindea patru timbre. Au intrat în circulaţie pe 22 iulie 1858, la biroul poştal din Iaşi şi, pe 8 august 1858, la celelalte birouri poştale moldovene (la 31 octombrie 1858 a fost retrasă). Emisiunea a fost tipărită la Iaşi, în tipografia "Atelia timbrului", în timpul caimacamiei lui Nicolae Vogoride.

Emiterea timbrelor "Cap de Bour" a marcat momentul când au fost introduse pentru prima oară în sud-estul Europei mărcile poştale adezive, înaintea Greciei (1861), Turciei (1863), Serbiei (1866) sau Bulgariei (1879). 

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră