Teoria probabilitătilor studiază legile care guvernează fenomenele întamplatoare. Care legi sunt şi ele întamplătoare iar fenomenele aproape sigur sunt probabile. Iată de aceea trei poveşti cu logică probabilă:
Elefantul de la Moscova
În 1942 Moscova era bombardata mai in fiecare nopate de aviaţia germană. De accea ,când se dădea alarma, populaţia se refugia în adaposturile antiaeriene dar şi in subsolul caselor sau în statiile de metro.Un profesor de la Universitatea din Moscova, statistician de meserie, calculase că la populaţia Moscovei de 7 milioane de persoane probabilitatea că o bomba să-l nimereasca chiar pe el este foarte mică. Şi rămanea în casă in timpul bombardamentelor.Nu a păţit nimic. Totuşi, într-o seara se refugie in adăpostul antiaerian, Miraţi, cunoscuţii l-au intrebat ce s-a intamplat de a luat hotărarea să se adăpostească. Îngandurat, savantul le-a răspuns:
-Cred că am facut o eroare de calcul. Nu ştiu daca ştiţi, dar aseară o bombă a lovit elefantul de la grădina zoologică. Şi era singurul elefant din Moscova. Probabilitatea ca el să fie lovit era aproape de zero. Nu v-ar pune pe ganduri aşa ceva?
Nu a mai pus pe gânduri pe nimeni:tocamai atunci o bomba a pătruns chiar in adapost.
Cale Victoriei-îngustă şi aglomerată
Acum trei ani Bucureştiul a fost lovit ,pe neaşteptate, de mânia homerică a bicicliştilor. Voiau spaţii pe unde să se dea cu bicla. Şi nu oriunde ci chiar pe Calea Victoriei. Îngusta şi aglomerată,calea respectivă nu se prea preta la aşa ceva( De ce se cheamă Calea Victoriei? Poate pentru că victoriile din istoria noastră sunt înguste şi mereu aglomerate).
Asa că a aparut o pistă pentru biciclisti. Efectul? Traficul auto a devenit şi mai aglomerat. Pe pista de biciclisti-nimeni. Vara,doar caţiva pasionaţi ai biclei, iarna-pauză. Cine merge cu bicicleta pe zapadă sau pe un asfalt înghetat şi alunecos?
Şi atunci:unde-s bicicliştii? Ca să-i facem să apara ar trebui ca Primăria să desfiinţeze pista de biciclete. Iar în semn de protest câteva mii de bicle ar invada Calea Victoriei. Iar aici probabilitatea e de 100%.
Concluzie: dacă vrem ca bicicliştii să folosească Calea Victoriei, să le desfiinţăm pista.
Aerul curat-eşapament de pe Kisellef.
E o modă: comperitii sportive pe Kisellef. In week-end,nicio roata de masina aici,doar bucurestenii dornici de miscare şi aer curat.
Primaria vrea să interzică folosirea acestui spaţiu destinat,totuşi, circulatiei. Ce indignare-vrem să facem sport!
Dar Kiseleff-ul este inconjurat de mii de masini de pe bulevardele din jur dar şi de aglomeraţia auto din Piata Victoriei . Oamenii alergă pe Kisellef, fac mişcare şi respiră gazele de eşapament din apropiere.
Nu s-ar putea face sport în parcuri,pe stadion sau în spatiile deschise din apropierea oraşului?
Ba da, dar probabilitatea ca o decizie proastă-sport pe Kisellef- sa fie considerata buna e de aproape 100%.
Aşa că ,daca vrei să inghiţi gaze de eşapament mergi şi fa sport pe Kisellef. Probabilite:sută la sută.