Blugii, vechi de 149 de ani. Pentru ce a fost creat, de fapt, buzunarul mic specific lor

26 Oct 2022 | scris de A.V.
Blugii, vechi de 149 de ani. Pentru ce a fost creat, de fapt, buzunarul mic specific lor

În 1847, Loeb Strauss, un negustor evreu din Germania, a sosit la New York, unde fratele său vitreg făcea afaceri cu țesături și haine. În 1850 își schimbă numele în Levi Strauss și în tot acest timp se ocupă de afaceri, apoi vinde pantaloni din denim albastru către minerii și crescătorii de vite care căutau un material ieftin, confortabil și rezistent.

Colaboratorul lui, Jacob Davis, un croitor evreu din Letonia, adaugă niște ținte metalice la buzunarele acestor pantaloni pentru mai multă rezistență, în 1872.

Când au apărut oficial blugii

Data oficială de naștere a blugilor este de 20 mai 1873, când Levi Strauss și Jacob Davis și-au brevetat produsul.

În 1885, o pereche de blugi se putea cumpăra în SUA contra sumei de 1,50 de dolari (cam 37 de dolari astăzi), arată historia.ro.

După două decenii mai târziu, firmele rivale au apărut pe piață. Lee și Wrangler aveau fiecare marcă, modele și croieli specifice.

În anul 1935, Levi’s produce prima linie de pantaloni dedicaţi în exclusivitate femeilor. Blugii pentru doamne şi domnişoare au o croială specială, menite să le pună în evidenţă toate formele, adaugă adevarul.ro.

Misterul buzunarului

Blugii sunt poate cel mai popular articol vestimentar, mai ales pentru tineri. Însă un misterios buzunar minuscul, specific acestor pantaloni, le-a dat bătaie multora.

Conform unui articol postat pe site-ul companiei Levi Strauss, micuțul buzunar a fost creat pentru...ceas.

Acum aproape 150 de ani, când au fost creați, blugii erau purtați în special de cowboy, iar aceștia își puneau de obicei ceasul în micuțul buzunar.

”Primii jeanși aveau patru buzunare, unul în spate și două în față, plus cel mic, folosit pentru ceasuri. A fost introdus ca protecție pentru ceasurile de buzunar, fără brățară, însă de-a lungul timpului a căpătat mai multe funcții, purtând de la monede, bilete, șuruburi până la prezervative”, notează Levi Strauss.

 

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră